Reconstrucția Pieței Gării, pe ultima sută de metri

0
376

Piața Gării este prima care va fi reconstruită de la zero de municipalitate. Dacă pentru Piața „1 Mai”, din apropierea Spitalului Județean, autoritățile au ales varianta concesiunii, urmând să devină piață privată, la Piața Gării se vor investi toți banii necesari de la buget pentru a arăta ca la carte. Consilierii municipali au aprobat, luna trecută, o finanțare de 560.000 de lei, conducerea SC Piețe și Târguri pregătindu-se acum să înceapă lucrările de execuție. 

Piața va fi, pentru început, dezafectată bucată cu bucată. Potrivit conducerii SC Piețe și Târguri, va fi tăiat acoperișul de la primul rând de stâlpi și se va înainta spre centrul pieței. Când se va termina această primă lucrare, toate construcțiile din perimetrul pieței vor trebui să fie dislocate. Autoritățile spun că nu se va mai păstra nimic din ceea ce a fost, în proiectul de hotărâre privind casarea bunurilor existente fiind trecute hala, grupul sanitar, platforma de gunoi și acoperișul. „Modificările făcute în ultimele zile în Piaţa Gării vizează o reorganizare a meselor, în pregătirea lucrărilor de reamenajare a acestei pieţe, ce vor începe în următoarea perioadă. Noi ne dorim ca atât modernizarea Pieţei Gării, cât şi cea a Pieţei Dezrobirii să fie finalizate chiar în cursul acestui an”, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova.

Lucrări minime în cei 40 de ani de funcționare

Piața Gării a fost construită în 1974 și, în cei 40 de ani de existență, s-au făcut doar două lucrări mai mari. În 1992 a fost ridicat galantarul pentru lactate, care se găsește și acum în centrul pieței, iar în 2010 a fost extins acoperișul. Deși este una dintre cele mai frecventate piețe, dat fiind faptul că se află lângă gara Craiova, alte investiții mari nu s-au mai făcut acolo. Piața Gării a fost dintotdeauna prima poziție pe lista de investiții, fără ca să se găsească vreodată suficienți bani pentru a se face ceva acolo. De această dată, municipalitatea are și proiect, are și bani pentru a reconstrui spațiul agroalimentar. În ședința ordinară de luna trecută, consilierii municipali au aprobat atât studiul de fezabilitate, cât și lista de investiții în care se prevede suma de 560.000 de lei pentru dezafectare și refacere. Banii provin în totalitate de la bugetul SC Piețe și Târguri.

Noua piață, o copie a Halei Măcelarilor

Piața Gării va fi gata în nouă luni, acesta fiind termenul de execuție fixat de proiectanți. Potrivit datelor din SF-ul aprobat de consilierii municipali, piața va avea o formă pătrată, cu o lungime și o lățime de 21 de metri, și va fi împrejmuită cu panouri termoizolante de tip sandwich. Pe laterale se vor găsi spații comerciale, iar pe latura care va închide litera „U” vor fi galantarul pentru brânză și lapte și sediul administrației. În partea din mijloc se va afla hala de fructe și legume, care va fi acoperită. Când va fi gata lucrarea, Piața Gării va fi de nerecunoscut. Cu totul nouă, construcția va semăna cu Hala Măcelarilor care se găsește în Piața Centrală. Hala a fost mutată, la rândul ei, din fosta Piață Marșeu care exista, la începutul secolului 2XX, pe terenul pe care se află acum clădirea Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Se caută o soluție pentru mutarea comercianților

Ce se va întâmpla cu negustorii de fructe și legume nu se știe deocamdată. Comercianții vindeau, ieri, liniștiți la mese și spuneau că nu au fost înștiințați de o eventuală mutare. „Nu ni s-a transmis nimic, dar am auzit și noi că vor începe să construiască aici. Poate o să ne mute peste drum”, spunea o comerciantă care tocmai încheiase o mică altercație cu un cumpărător din Hunedoara. Cu excepția planșelor cu fotografiile noii Piețe care puteau fi studiate pe un perete, nici la biroul administrativ nu se cunoștea mai multe amănunte despre varianta care va fi pusă la dispoziția celor 55 de comercianți care vând fructe și legume acolo. „La început au fost 91 de mese, dar capacitatea s-a restrâns și, odată cu reconstrucția, vor fi mutați și aceștia. Nu putem să spunem nici noi unde”, a afirmat administratorul Pieței Gării.

Aglomerație și condiții proaste

Într-o zi obișnuită, piața nu arată deloc bine. Galantarul de brânzeturi este, de fapt, o improvizație din geamuri pe deasupra cărora se degajă mirosul de zer și lapte fermentat. Inevitabil, roiurile de muște se învârt amețite pe deasupra locului. Deși sunt încărcate din belșug cu struguri, piersici, prune și legume despre care comercianții spuneau că se vând la cele mai bune prețuri, nici tarabele nu au un aspect plăcut, fiind mult înghesuite una în alta. Prin faptul că nu este deloc împrejmuită, praful și căldura care vin din stradă nu pot fi oprite încât bieții comercianți trebuie să-și ferească produse așa cum pot, mai ștergându-le cu câte o bucată de hârtie sau înviorându-le cu câte un strop de apă. Deși nu sunt condiții mai deloc, cumpărători se găsesc destui, comercianții admițând și ei că, după Piața Centrală, care este cea mai căutată, Piața Gării are un vad bun datorită apropierii de gara Craiova.