Şcoală de vară pentru copiii din satele doljene

0
351

Timp de patru zile, 50 de copii din mai multe comune doljene au luat parte la „Şcoala de vară” pe care Word Vision România – Biroul Zonal Dolj a organizat-o, în staţiunea Băile Herculane. Aceştia au participat la ateliere de strângere de fonduri, scriere de proiecte, comunicare şi creaţie.

Cu toate ca provin din familii cu o situaţie finaciară nu tocmai bună, copiii care au fost selectaţi pentru a merge în ,,Şcoala de vară” s-au remarcat de-a lungul timpului prin rezultatele şcolare bune dar şi prin faptul că au participat, alături de World Vison, la diferite proiecte şi activităţi de voluntariat. Atelierele de lucru, facilitate în întregime de către specialiştii fundaţiei, au îmbinat exerciţiile practice cu noţiunile teoretice. La atelierul de scriere de proiecte, copiii au învăţat care sunt paşii ce trebuie urmaţi în scrierea unei propuneri de proiect: de la identificarea problemei, stabilirea scopului, obiectivelor şi activităţilor, până la realizarea bugetului, alegerea grupului-ţintă sau partenerilor.

Creativitatea, crearea de mesaje, sloganuri, exemple de activităţi şi tehnici de fundraising au constituit baza atelierului de strângere de fonduri. Copiii chiar au pus în practică o astfel de campanie, creând mesaje şi sloganuri prin care să-i determine pe localnici şi turişti să doneze bani pentru a le oferi câinilor comunitari, pe vreamea caniculară, boluri cu apă – aceasta fiind nevoia identificată chiar de ei.

Copiii au învăţat să realizeze invitaţii şi comunicate de presă

La Cluburile de iniţiativă comunitară deschise de World Vision în comunităţile partenere, copiii desfăşoară numeroase activităţi şi proiecte. Pentru a-şi face vocea auzită şi a învăţa cum să-şi promoveze evenimentele, copiii au luat parte la atelierul de comunicare. Ei s-au întrecut în a realiza invitaţii, comunicate de presă, postere atractive şi mesaje originale. Mulţi dintre ei au ieşit în faţă şi s-au prezentat pe ei înşişi, învăţând ce trebuie şi ce nu trebuie să facă atunci când vorbesc în public. ,,Şcoala de vară, prin cele patru zile de activitate intensă, s-a dovedit un adevărat incubator de mobilizare şi responsabilizare. Copiii au intrat rapid în atmosfera de lucru, au definit comunitatea ideală din punctul lor de vedere, au participat cu entuziasm la desfăşurarea atelierelor de lucru, au pus în practica cu succes o campanie de strângere de fonduri. Gândurile din scrisoare de angajament arată că sunt mai pregătiţi să se implice activ în luarea deciziilor care îi afectează şi să facă glasul copiilor auzit la nivelul comunei lor”, a spus Cristina Bălănescu, manager zonal World Vision România – Biroul Zonal Dolj.

Şcoala de vară, susţinută de World Vision

În timpul rămas liber, copiii au împărtăşit poveşti, s-au bucurat de seri cu cântece şi dans, au luat parte la jocuri de grup, au mers în plimbare cu vaporul pe Dunăre, au realizat produse handmade folosind tehnica decoupage-ului. La plecare, fiecare a scris o scrisoare de angajament, promiţând ca la întoarcerea acasă să dea mai departe lucrurile învăţate şi va contribui la schimbarea comunităţii sale. ,,A fost pentru prima dată când am trăit o astfel de experienţă şi chiar dacă am avut mici emoţii toate s-au transformat în fericire. Am învăţat foarte multe lucruri şi am strâns idei noi. Abia aştept să le povestesc prietenilor mei de acasă şi împreună să punem totul în practică”, a spus Alexandra, 13 ani.

Iniţiativele precum ,,Şcoala de vară” sunt susţinute de World Vision România prin birourile sale zonale cu scopul de a oferi copiilor şanse de dezvoltare şi educare. Ele fac parte din proiecte complexe centrate pe bunăstarea copilului în care sunt incluşi copiii alături de familiile şi comunităţile din care fac parte.