Expoziția „Eroul necunoscut, simbol al eroismului național” se deschide astăzi și la Craiova

0
45

După ce, din anul 2012 și până în prezent, a fost prezentată în numeroase localități ale țării – cel mai recent, în municipiul Târgu Jiu din județul Gorj –, expoziția „Eroul necunoscut, simbol al eroismului național” ajunge astăzi și la Craiova. Organizată de Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, expoziția va fi vernisată la ora 12.00, la Cercul Militar, instituția fiind partener al evenimentului, împreună cu Asociaţia Națională „Cultul Eroilor”, filiala Craiova. Și-au anunțat participarea reprezentanți de unități militare, iar între invitați se numără prof. univ. dr. Valeria Bălescu, muzeograf la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti.

În cadrul acestei expoziţii itinerante, cei interesaţi pot admira  mai multe fotografii-document ce ilustrează întreaga istorie a Eroului Necunoscut – unele de-acum aproape un secol, altele de actualitate dedicate aducerii şi reînhumării la Bucureşti a osemintelor Eroului Necunoscut. În total, expoziția cuprinde 34 de panouri cu fotografii.

Eroul Necunoscut al României a fost desemnat în cadrul unui ceremonial maiestuos în 1923, pe pământul luptelor de la Mărăşeşti, dintre zece sicrie cu eroi necunoscuţi, aduse de pe toate fronturile importante din ţară, de către copilul de trupă Amilcar Săndulescu. După desemnare, a fost dus în Capitală şi înhumat pe terasa „Cuza-Vodă” a Muzeului Militar Naţional, aflat atunci în Parcul Carol. În decembrie 1958, Mormântul Eroului Necunoscut a fost strămutat la Mărăşeşti, în parcul din faţa Mausoleului Eroilor Neamului, unde a rămas până în octombrie 1991, când a fost readus la Bucureşti.

După cum a precizat prof. univ. dr. Valeria Bălescu, muzeograf la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti, la vernisajul de astăzi va rula și un film documentar, realizat cu sprijinul Studioului Cinematografic al Armatei, în care este prezentată integral istoria instituției Eroului Necunoscut. Cu același prilej se va vorbi despre realizările Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

Expoziția „Eroul necunoscut, simbol al eroismului național” va rămâne deschisă la Craiova – a 17-a localitate în care este prezentată – timp de trei săptămâni și va putea fi vizitată în Sala Roșie a Cercului Militar, unde accesul publicului va fi liber. După Craiova, urmează a fi vernisată la Cercul Militar Caracal, tot cu sprijinul Asociației Naționale „Cultul Eroilor”.