Probele de competenţe au deschis sesiunea a doua a bacalaureatului

0
348

Ieri s-a dat startul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului din acest an, cu proba competenţelor de comunicare în limba română, care a fost susţinută de 636 de candidaţi doljeni. Potrivit calendarului de examen, această probă se desfăşoară pe durata a două zile – 19 şi 20 august. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, se stabileşte de comun acord de cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.

În ceea ce priveşte evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, se desfăşoară tot pe durata a două zile, 20-21 august. Nici la ultima probă, cea de evaluare a competenţelor digitale, care se desfăşoară în intervalul 22-23 august, candidaţii nu vor primi note, ci un punctaj care să demonstreze care este nivelul de competenţă în folosirea calculatorului. Punctajul maxim cumulat pentru fişele A şi B este de 100 de puncte. Important de reţinut este faptul că nu se acordă puncte din oficiu. În funcţie de punctajul obţinut de fiecare elev se va stabili nivelul de competenţă digitală al candidatului. Astfel, între 0 şi 25 de puncte înseamnă că utilizatorul este începător, între 26 şi 50 de puncte este echivalent cu utilizator de nivel mediu, între 51 şi 74 de puncte semnifică utilizator avansat şi, în fine, candidatul care va obţine între 75-100 de puncte este utilizator experimentat. În cadrul acestei probe, elevii primesc un subiect pentru a cărui rezolvare au la dispoziţie maximum 90 de minute. Elevii primesc, mai întâi, fişa A, ale cărei cerinţe le pot rezolva în 15 minute, apoi fişa B, ale cărei cerinţe le vor rezolva în 75 de minute. Candidaţii vor avea acces la internet în primele 30 de minute de la primirea subiectelor, timp în care vor rezolva cerinţele specifice. Examenele de competenţe se desfăşoară în perioada 19-23 august la Liceul Tehnologic “George Bibescu” şi la Liceul “Charles Laugier” din Craiova, dar şi la Colegiul Tehnic “Ştefan Milcu” din Calafat. Conform metodologiei, examenele de competenţe încep la ora 9.00 şi se încheie în funcţie de numărul de candidaţi din fiecare centru.

Accesul cu telefoane mobile este interzis

Regulile de desfăşurarea a bacalureatului sunt aceleaşi ca şi în sesiunile trecute. Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări – manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor –, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de material interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului de preşedintele comisiei de examen, chiar dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu. Un elev care nu se prezintă la probele de competenţe poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Probele scrise încep de 26 august

Săptămâna viitoare se vor derula examenele scrise, la care s-au înscris peste 3.000 de absolvenţi de liceu. În Dolj sau organizat 11 centre de examen, dintre care şapte în Craiova şi patru la nivelul judeţului. Prima probă scrisă – cea la Limba şi literatura română – va avea loc pe 26 august, fiind urmată de proba scrisă la Limba şi literatura română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, pe 27 august. Proba obligatorie a profilului se va susţine în 28 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării – în 30 august. Primele rezultate ale celei de-a doua sesiuni de bacalaureat se vor afişa pe 2 septembrie.