Teatrul Național din Craiova cedează scena… dansului contemporan

0
483

Se dansează mult și bine la Craiova, zilele acestea, anunță Teatrul Național „Marin Sorescu”, care, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București (CNDB), derulează între 11 și 26 iulie un camping de dans contemporan. 12 tineri din Berlin, București, Cluj-Napoca și Craiova participă la ateliere de practică și teorie susținute de mai mulți mentori, între care Jan Burkhardt, un profesionist al dansului, care lucrează în Germania. Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și nu va rămâne singurul implementat la Craiova cu sprijinul CNDB: mai multe spectacole realizate în cadrul instituției urmează să fie prezentate publicului într-o mini-stagiune la Teatrul Național „Marin Sorescu”. Cu atât mai mare este interesul pentru ele cu cât în Craiova scena de dans contemporan este inexistentă.

În ciuda faptului că este un concept greu de definit, în el regăsindu-se toate stilurile, de la balet clasic până la breakdance sau jazz, dansul contemporan „se mişcă” și la noi şi devine din în ce în ce mai cunoscut şi mai îndrăgit de publicul spectator. Dansul contemporan sparge regulile stricte ale dansului clasic, explorând mișcări neconvenționale, și are o filozofie specifică, prin care dansatorii, pornind de la o energie interioară, își conectează mintea cu emoțiile corpului și dau naștere unor mișcări fluide, personale. În urmă cu mai bine de zece ani a luat ființă, la București, Centrul Național al Dansului – singura instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan. O face și prin campingul de la Craiova, organizat în perioada 11-26 iulie 2018.

Cei 12 participanți sunt, majoritatea, absolvenți de studii superioare care performează în domeniu, prin intermediul acestei tabere de vară fiind sprijiniți în dezvoltarea unei idei de spectacol, structurarea unui concept, definirea unei dramaturgii proprii pentru lucrările propuse. „Unul din criteriile de selecți a fost ca fiecare dintre ei să aibă minimum două creații proprii și să vină cu o propunere de performance – o creație artistică pe care să o dezvolte mai departe. Rolul acestui program este  tocmai de a veni în întâmpinarea nevoii de a construi dramaturgic, de a avea asistență și de a avea perspective diferite din partea unor mentori cu experiență”, spune Irina Marinescu, PR în cadrul CNDB, care însoțește la Craiova echipa de creație.

Participanții beneficiază de sesiuni de antrenament corporal, dezbat concepte, idei și practici din biografiile date de mentori, propun spre analiză cărți și spectacole care au avut un rol important în formarea lor. Mentori sunt Jan Burkhardt (dansator, coregraf și muzician) și Sandra Noeth (dramaturg, curator și cercetător cultural) – Berlin; Mihaela Michailov (dramaturg și critic de arte performative) și Mădălina Dan (creatoare și facilitatoare) – București. „Rezultatele se văd deja. Grupul este foarte echilibrat și foarte dinamic și cu o interacțiune foarte bună cu mentorii. Fiecare participant a venit cu câte o propunere și se lucrează și la nivel de grup, dar sunt și sesiuni de discuții individuale cu fiecare, proces care îi ajută să aibă ideile mai structurate pentru ceea ce vor să realizeze mai departe. Finalitatea nu este, așadar, o producție, ci scopul este de a pregăti, de a oferi un context de reflecție, de dialog”, a explicat Irina Marinescu.

Colaborarea Teatrului Național „Marin Sorescu” va continua cu Centrul Național al Dansului și după încheierea acestui camping, urmând să se concretizeze într-o mini-stagiune cu spectacole de dans contemporan, realizate în cadrul instituției bucureștene de artiști independenți. Interesul crescut s-a văzut deja în Craiova la spectacolele din cadrul programului „11plus1 independent/contemporan” – singurul context creat pentru acest gen, altfel scena de dans contemporan fiind inexistentă aici.

„Avem intenția de a aduce dansul contemporan la Craiova și ne bucurăm foarte mult că există deschidere aici, la teatru. La nivel de țară, nu neapărat local, dansul contemporan este încă nișat, este o comunitate destul de mică – poate în jur de 100 de performeri activi, fiecare implicat și în alte proiecte. Centrul Național al Dansului București s-a născut tocmai din dorința artiștilor de a avea o formă de reprezentare, pentru că în țară accentul se pune mai mult pe dansul clasic și modern, de a stimula astfel producția și difuzarea de producții de dans contemporan”, a mai spus reprezentantul CNDB.

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti susţine şi promovează programe şi proiecte care contribuie la dezvoltarea culturii coregrafice şi care fac posibilă participarea scenei locale la un dialog extins la nivel internaţional.
Centrul organizează cursuri, ateliere şi master-class-uri pentru profesionişti şi derulează un program de cursuri destinat publicului larg care doreşte să se familiarizeze cu limbajul dansului contemporan. CNDB găzduieşte ateliere de compoziţie coregrafică şi improvizaţie, cursuri de management cultural şi ateliere de dans destinate elevilor de la liceele de coregrafie din țară.