Asociaţia „Vasiliada”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici Sociale, desfăşoară campania pentru egalitatea de şanse pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, intitulată “Descoperă omul potrivit la locul potrivit”. Campania urmăreşte promovarea şi diseminarea de informaţii în cadrul potenţialilor angajatori, în ceea ce priveşte dezvoltarea unor noi locuri de muncă protejate în întreprinderi, promovarea diferitelor forme alternative şi flexibile de angajare a persoanelor cu dizabilităţi şi promovarea modalităţilor prin care poate fi dezvoltată capacitatea de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi, care, din cauza deficienţelor lor, ar putea avea dificultăţi în adaptarea la organizarea tradiţională a muncii – în special utilizarea tehnologiei informaţiei şi a Internetului.
Proiectul „Centrele de Incluziune Socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile” este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6, „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie 6.2., „Îmbunătăţirea accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”.
S-a dat startul la desfăşurarea cursurilor de formare
În urma unei cercetări aplicate în Regiunea Sud-Vest Oltenia de Institutul de Politici Sociale, partener al Asociaţiei „Vasiliada” în cadrul proiectului, a fost identificată nevoia de a derula, pentru început, două sesiuni de formare profesională pentru beneficiarii Centrului de Incluziune Socială Craiova. Astfel, cursurile, necesare şi solicitate pe piaţa muncii pentru grupurile-ţintă din proiect, vor califica persoanele înscrise în meseria de bucătar şi în aceea de lucrător comercial. De curând a fost dat şi startul la desfăşurarea cursurilor de formare din cadrul proiectului “Centrele de Incluziune Socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile”. Pentru fiecare specializare s-au înscris câte 12 beneficiari. La finalul celor cinci săptămâni – durata fiecărui curs –, aceştia vor primi atestate de calificare eliberate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. A doua etapă de formare va începe în toamna acestui an, iar în cadrul acesteia beneficiarii se vor califica în meseriile de îngrijitor la domiciliu şi operator calculatoare. Acest proiect se desfăşoară în opt regiuni ale ţării, în perioada septembrie 2010 – august 2013, şi urmăreşte promovarea de măsuri specifice pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii a unui număr de 4.210 de persoane: grupuri vulnerabile, inclusiv persoane asistate, voluntari, personal al Centrelor de Incluziune Socială.