Răzvan Stoica şi vioara sa Stradivarius revin la Craiova

0
772

Concertul de vineri, 22 iunie 2018, al Filarmonicii „Oltenia” îl readuce la Craiova pe muzicianul Răzvan Stoica, de această dată în dublă ipostază – de dirijor, conducând Orchestra Simfonică a instituției, și de solist, cu a sa vioară Stradivarius „The Queen” datată 1729. Solistă este pianista Andreea Stoica, sora sa, încă din anul 1996 cei doi punând bazele inegalabilului „Duo Stoica” și susţinând recitaluri de succes în țară și străinătate. Concertul începe, ca de obicei, la ora 19.00, și propune spre audiție Poem pentru orchestră (primă audiție) de Vasile Filip/Boris Kosak, Concertul în Mi minor pentru vioară și orchestră, op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, și Concertul nr. 23 în La major pentru pian și orchestră, K. 488 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Din anul 2008, ca urmare a câștigării concursului Strad Prize, Răzvan Stoica are în drept de folosință vioara Stradivarius „The Queen” datată 1729, care a aparținut unuia dintre cei mai mari admiratori ai lui Paganini, H.W. Ernst. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obținute la concursuri internaționale. Deține titlul de „Cel mai bun tânăr violonist” (2013), când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), până în acest moment fiind singurul român care a câștigat această distincție. Răzvan Stoica are o activitate artistică diversă pentru care este apreciat în Europa, Asia, dar și în SUA, unde recent a fost protagonistul filmului artistic-documentar „Strad Style” și autorul coloanei sonore. Este invitat frecvent al orchestrelor de anvergură din Olanda, Germania, Spania, Italia, Franța și colaborează cu dirijori de renume.

Andrea Stoica a primit primele lecții de pian vârsta de cinci ani, chiar de la tatăl său, talentul tinerei fiind evident. Este absolventă, în 1999, a Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti și a participat la cursuri de măiestrie în Italia, Germania, Coreea sau Olanda cu pianiști de prestigiu, precum Maurizio Pollini, Constantin Ionescu Vovu, Paul Badura-Soka, Anatol Ugorski sau Andre Previn. Are o activitate muzicală intensă de-a lungul Europei, atât în recitaluri, cât și alături de orchestre, și este laureată a mai multor concursuri internaționale. Începând din 2014, Andreea Stoica este solistă permanentă a orchestrei de cameră Kamerata Stradivarius (Olanda), alături de care a susținut numeroase turnee europene, cu un program divers, ce îmbină cele mai apreciate lucrări clasice și bijuterii ale compozitorilor moderni.