Raport ONU: 68,5 milioane de oameni din toată lumea au fost forţaţi să îşi părăsească ţara în 2017

0
421

Aproximativ 68,5 de milioane de oameni au fost obligaţi să îşi părăsească locuinţele în cursul anului 2017, din cauza războaielor, violenţelor şi a persecuţiilor, conform unui raport realizat de Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

La fiecare două secunde, o persoană a fost forţată să emigreze în cursul anului 2017. Mai mult de jumătate dintre refugiaţi şi dintre persoanele care au căutat azil în alte ţări sunt copii, cei mai mulţi neînsoţiţi de către părinţii lor, conform raportului.

Dintre aceştia, aproximativ cinci milioane au reuşit să se întoarcă în ţara de origine, iar 16,2 milioane au fost integraţi în alte ţări. Cei mai mulţi dintre refugiaţi sunt trimişi în ţări în curs de dezvoltare, cel mai des în apropierea ţărilor din care provin.

Volumul mare de persoane dispersate a afectat ţările în curs de dezvoltare şi a constat mai ales în persoane care au fost obligate să îşi părăsească locuinţa şi să rămână totuşi în interiorul ţării.

Criza din Republica Democrată Congo, războiul din Sudanul de Sud şi situaţia celor 700.000 de refugiaţi rohingya care au fugit din Myanmar în Bangladesh au contribuit mult la situaţia refugiaţilor din întreaga lume.

Cea mai mare parte a refugiaţilor provin din Siria, Afganistan, Sudanul de Sud, Myanmar şi Somalia, mai exact două treimi din numărul total de refugiaţi la nivel mondial.

În anul 2017, Turcia a fost ţara care a primit cei mai mulţi refugiaţi, 3,5 milioane, iar Libanul a avut cel mai ridicat grad de primire în raport cu populaţia ţării.

„Ne aflăm într-un punct de cotitură, în care succesul dispersării globale a refugiaţilor depinde de o abordare mai înţelegătoare, astfel încât comunităţile afectate să nu fie nevoite să se descurce singure cu această problemă”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul comisar ONU pentru Refugiaţi. (Sursa: Mediafax)