Evaluarea Naţională: Doljul, pe podium la notele de 10!

0
489

Ieri, au fost afişate rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională, examen susţinut de elevii anului terminal din învăţământul gimnazial. Vorbim de date preliminarii, deoarece, urmează depunerea contestaţiilor, finalizarea lor fiind făcută pe 23 iunie.  Judeţul Dolj are un procentaj de promovabilitate apropiat de 70 %,  comparativ cu anul de învăţământ precedent, fiind înregistrate 23 de note maxime, faţă de 11. Astfel, judeţul nostru este al treilea după Bucureşti şi Iaşi, cu câte 53 şi 32 de note maxime.

În acest an, în sesiunea Evaluării Naţionale, în judeţul Dolj au fost potenţial candidaţi peste 5.000 de elevi, cursanţi ai ciclului gimnazial. La examenul de „Capacitate” şi-au depus candidatura 4.473, dintre aceştia, însă, din nefericire, 351 nu au participat, iar unul a fost eliminat, în cadrul probei de „Limba şi literatura română”. Conform datelor statistice, la examinare au participat tineri din 156 de unităţi şcolare preuniversitare.

„Întregul examen s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii, cu aplicarea legislaţiei. Prezentăm un procentaj de 68,82 % de promovabilitate, cu o creştere faţă de anul precedent. Avem 23 de note maxime, faţă de 11 în anul 2017, şi 97 , de acelaşi nivel, pe materia de curs,  la „Limba română”, la egalitate, cu „Matematica”.  Sunt 19 de unităţi şcolare care au obţinut un procent de  promovabilitate între 90 – 100% , două dintre ele fiind la 100% – Şcoala Gimnazială „Marin Sorescu” din Bulzeşti  şi Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova. Din păcate, avem patru unităţi şcolare care sunt la 0% – Şcoala Gimnazială „Anton Pann” din Craiova, Şcoala Gimnazială „Ilie Murgulescu” din comuna Vela, Şcoala Gimnazială din comuna Sălcuţa şi Şcoala Profesională Specială din Craiova ”, a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.   

Elogii pentru premianţi

Cel puţin până acum, până la depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi cu data afişării rezultatelor, judeţul Dolj stă pe un loc bun, într-un clasament al învăţământului naţional. Cele mai multe note maxime, la Craiova, au fost obţinute de Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” (cinci), pe locul imediat următor fiind Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi Şcoala Gimnazială „Traian” (patru). „Suntem mai mult decât mulţumiţi, dar aveam şi aşteptări. În afara celor care au obţinut nota maximă, ne mândrim şi cu 45 de elevi care au avut între 9,5 şi 9,99, unii dintre ei depunând contestaţii, de aceea ne aşteptăm la creşterea numărului celor care au luat 10,00”, a menţionat prof.  Carmen Lucia Ştefănescu, director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”.

Un rezultat remarcabil a fost obţinut la Şcoala Gimnazială nr.1 din Dăbuleni: „Este un succes extraordinar, care atestă pregătirea depusă atât de elevi , cât şi de cadrele didactice. Tania Vînturiş, cea care a obţinut nota maximă merită toate felicitările”, a spus prof. Daniel Şoimu, director al Şcolii Gimnaziale nr.1 din Dăbuleni. La rîndul său, prof.  Alexandrina Năstase, manager al Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul” din Craiova, a declarat: „Sunt rezultate foarte bune, iar atunci când avem şi o absolventă, care a obţinut nota 10,00, Alexandra Maria Ceauşescu, nu putem decât să ne mândrim, deoarece efortul cadrelor didactice nu a fost în zadar, la fel ca şi cel al părinţilor”.