CAO taie apa la restanțieri!

0
455

Dacă v-ați întrebat cum vom traversa această vară, care se anunță extrem de caniculară, trebuie să mai luați un calcul încă un aspect: în unele cazuri, chiar și fără apă rece! Începând chiar de astăzi, asociațiile de proprietari cu restanțe mari vor fi decuplate de la rețeaua de alimentare cu apă a orașului. Conducerea CAO spune că va relua furnizarea apei abia după ce restanțierii își vor achita măcar 5% din debit.

Două asociații de proprietari din Craiova – nr. 1 „George Enescu” (cu 1,45 milioane de lei restanță) și nr. 15 „Eroilor” (cu 324.000 de lei debit) vor rămâne, astăzi, fără apă rece, a anunțat încă de ieri conducerea Companiei de Apă Oltenia (CAO). Joi, urmează alte două asociații cu restanțe mari la factura de apă, iar săptămânile celelalte vor urma și altele. „Este o măsură pe care am decis să o luăm întrucât asociațiile de proprietari ne sfidează pur și simplu. De pildă, în cazul celor două asociații, le-am trimis somații de plată de pe data de 12 aprilie, iar de atunci și până acum nici măcar au venit să purtăm o discuție asupra sumelor pe care ni le datorează. Am decis să le tăiem apa rece până când vom ajunge la o înțelegere”, a declarat, ieri, noul director al CAO, Adriana Câmpeanu.

Furnizarea va fi reluată după ce se plătește 5% din restanță

Nici temperaturile ridicate de afară și nici faptul că, în blocurile în care se va sista apa rece, locuiesc și craioveni buni platnici nu împiedică reprezentanții CAO să ia această măsură. Întrebată ce se va întâmpla, totuși, cu locatarii care au facturile la zi, conducerea companiei a răspuns că aceștia trebuie să îi tragă la răspundere pe administratorii care nu au gestionat bine problema debitelor în cadrul întregii asociații. „Nu este problema noastră, ci a asociațiilor. Acolo trebuie să meargă și să întrebe de ce nu s-au recuperat banii”, a spus directorul tehnic al CAO, Alin Șuiu. Dacă locatarii decid să vină, totuși, la ghișeul companiei pentru a-și achita singuri factura la apă, reprezentanții CAO spun că nu li se vor putea încasa banii întrucât nu există un contract încheiat cu aceștia.

Ghinioniștii blocului

Ca soluție pentru cei care își plătesc, cu conștinciozitate, facturile ar fi montarea unui contor separat, care îi va permite locatarului să încheie un contract direct cu CAO și să nu mai depindă de restul vecinilor. Conducerea companiei s-a arătat și ea interesată de această variantă, dar a recunoscut, în același timp, că prea puțini locatari reușesc să ajungă până acolo. Condițiile obligatorii sunt două la număr, una prevede ca locatarul să aibă acordul tuturor vecinilor, iar în al doilea rând, asociația din care face parte să nu aibă datorii către CAO. Dacă vecinii pot fi convinși mai ușor, rămâne problema datoriilor generale, care este mai greu de rezolvat. Ca un punct de plecare, totuși, reprezentanții companiei au îndemnat locatarii să aibă mai multe inițiative în adunarea generală și chiar să se constituie în asociații de proprietari mai mici, la nivel de scară de bloc. „Într-o lună, o astfel de asociație este funcțională. Bineînțeles că se preiau și datoriile, dar fiind mai mici, sunt mai ușor de gestionat”, a spus Adriana Câmpeanu.

Aproape toate asociațiile au datorii

Potrivit directorului CAO, asociațiile de proprietari din Craiova au restanțe foarte mari la apă, fiind vorba de 71 milioane de lei. Pe lista datornicilor se află aproape toate cele 500 de asociații din Craiova, cu debite mai mici sau mai mari. În top conduce tot asociația nr. 14 „1 Mai” cu o datorie la CAO de 3,2 milioane de lei, urmează asociația nr. 7 „1 Mai” – 1,7 milioane de lei și asociația nr. 24 Craiovița Nouă – 1,6 milioane de lei. Reprezentanții companiei au menționat că aceste asociații se aflau în vizor de mai mult timp și au fost primele sancționate prin oprirea apei, încă de săptămâna trecută.

Restanțele se răsfrâng asupra proiectelor de dezvoltare

În plus, reprezentanții CAO au menționat că această acțiune extremă de sancționare a datornicilor este direct legată și de derularea creditelor angajate cu Banca Europeană de Dezvoltare Regională (BERD). Directorul Adriana Câmpeanu a explicat că există o clauză contractuală care prevede ca gradul de colectare de la populație să nu coboare sunt 90%, clauză pe care compania își impune să nu o încalce. „În acest moment, suntem pe acolo și nu ne permitem să o încălcăm. Avem angajate proiecte europene pentru modernizarea și extinderea canalizării și aducțiunea de apă de la Izvarna, iar pentru partea de co-finanțare a acestora, cu siguranță, va trebui să apelăm tot la un credit BERD”, a mai spus directorul CAO.