Alarmant: Jumătate din copii discută online cu necunoscuţii, iar 58% se întâlnesc cu străini

0
382

Aproape jumătate dintre copii discută online cu necunoscuţi, iar 58% dintre aceştia merg şi se întâlnesc cu străinii, arată rezultatele studiilor privind utilizarea Internetului de către copii, efectuate de Organizaţiei Salvaţi Copiii.

“Aproape jumătate dintre copii comunică online cu necunoscuţi, iar 58% dintre aceştia merg şi se întâlnesc faţă în faţă cu străinii. Datele mai relevă că 45% dintre copii declară că au fost afectaţi emoţional sau jigniţi în ultimul an în spaţiul virtual, 22% afirmă că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceştia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conţinut explicit, iar 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să îşi arate părţile intime”, se arată într-un comunicat de presă trimis, marţi, de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Datele au fost centralizate în urma studiului privind utilizarea Internetului de către copii, în cadrul proiectului “Ora de Net” realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Instituţia a desfăşurat opt seminarii regionale cu privire la protecţia şi participarea copiilor în mediul online, la care au participat 260 de specialişti din toate judeţele ţării. Reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii susţin că o colaborare directă cu specialiştii din domeniul educaţiei duce la creşterea siguranţei copiilor în mediul online.

„Pe lângă resursele şi campaniile de conştientizare adresate direct copiilor, lucrăm cu specialiştii din domeniul educaţiei şi protecţiei drepturilor copilului, astfel încât să ne asigurăm că există o reţea de suport corect informată privind activităţile pe care cei mici le întreprind online, pregătită să intervină în interesul copilului”, a declarat preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Ulterior, participanţii grupurilor de lucru vor organiza evenimente locale dedicate copiilor şi adolescenţilor cu tema „Relaţionarea în mediul online”, care vor atinge subiecte precum grooming-ul (ademenirea copiilor), cyberbullying, sexting şi discursul instigator la ură, precum şi întâlniri adresate părinţilor pentru a le explica acestora situaţiile de risc pe care copiii le pot întâlni pe internet, dar şi metodele de sprijin pe care adulţii le au la dispoziţie. (Sursa: Mediafax)