Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe prodecanul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF Craiova, pentru luare de mită în formă continuată. În urma cercetărilor, în sarcina acestuia s-au reţinut nu mai puţin de 39 de acte materiale de luare de mită. Luni, 18 iunie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au prelungit faţă de acesta măsura arestării preventive, primul termen al procesului fiind stabilit pentru 4 iulie a.c.
Reamintim că, în baza unui denunţ formulat în februarie a.c. de o studentă din anul I de la Facultatea de Farmacie cu privire la faptul că profesorul de matematică-informatică Florin Gorunescu, care este şi prodecan al acestei facultăţi, i-ar fi cerut ei, dar şi altor studenţi, bani pentru a promova examenul pe care îl aveau cu el în luna februarie, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, împreună cu procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au demarat cercetarea cadrului didactic. Cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Român de Informaţii – Direcţia de Informaţii Dolj, anchetatorii s-au convins că denunţul este real, astfel că s-au pus la punct detaliile pentru prinderea acestuia în flagrant. Au fost introduse în cauză două agente sub acoperire, ca investigatori, care s-au prezentat la locuinţa profesorului pe 31 mai a.c., după ce se programaseră telefonic în prealabil.
Cele două tinere (investigatorii) au cerut să vorbească separat cu el şi l-au rugat să le dea note mai mari, precizând că sunt dispuse să achite fiecare câte 100 de euro. Totul s-a aranjat pe loc după cum arată transcrierea unei părţi a discuţiilor:
Investigator: “Şi dacă vă dăm 100 de euro putem să sperăm la un 8 şi noi, ceva de genul ăsta?”
Gorunescu: “Da, dar ce vreau să vă spun… Deci eu vă ajut, dar gândeşte-te, dacă să zicem că faceţi, aşa ca idee… La practică vedem cum facem, dar la scris dacă faci de 3 sau 4 e greu să faci de un 8. Dacă faci de 5 sau 6… deci asta vreau să vă rog. Adică…”.
Investigator: “Adică şi semestrul trecut au făcut diferenţa notele pentru bursă şi…”.
Gorunescu: “Eu încerc foarte mult, dar încercaţi şi voi, cum să vă spun, adică să faceţi cât mai mult. Ăsta sfat vi-l dau, în regulă?”
Investigator: “Da, deci e bine…”.
Gorunescu: “Da, da, mulţumesc…”.
În urma acestei discuţii, cele două “studente” au pus fiecare câte 100 de euro pe masa din biroul profesorului şi au ieşit, intrând ulterior echipa operativă.
Peste 1.500 de euro găsiţi la percheziţie
Cu ocazia percheziţiei domiciliare, din locuinţa inculpatului au fost ridicate mai multe înscrisuri, precum şi o agendă, pe care erau făcute menţiuni şi însemnări, cu privire la componenţa grupelor din anul I de la Facultatea de Farmacie, dar şi suma totală de 1.570 euro (din care 300 de euro fuseseră trataţi criminalistic şi “puşi la bătaie de anchetatori”).
Potrivit rechizitoriului, din actele de urmărire penală a rezultat că inculpatul a primit, în luna februarie 2012 şi în intervalul 24-31 mai a.c., de la 22 de persoane denunţătoare, toate fete, la care se adaugă investigatorii şi alţi doi studenţi, un total de 2.300 de euro. Din declaraţiile denunţătoarelor a rezultat că profu’ avea acelaşi mod de operare de fiecare dată când primea banii. Aştepta grupul format din două, trei sau patru persoane la poartă, îl conducea în birou, purta o discuţie de maximum 10 minute cu acestea, după care fetele lăsau banii pe masă, inculpatul le mulţumea pentru gest şi le conducea la poartă. Toate au precizat că ştiau de acest mod de aranjare a examenului din discuţiile purtate cu studenţii din anii mai mari, o parte dintre denunţătoare precizând că dacă nu procedau aşa riscau să nu promoveze examenul.
Profesorul a declarat că banii primiţi reprezentau contravaloarea consultaţiei pe care o acorda studenţilor şi nicidecum nu garantau promovarea examenului sau obţinerea unei note mari. Regulamentul de Ordine Interioară al facultăţii prevede ca profesorii să ţină consultaţii lămuritoare cu studenţii, însă acestea se ţineau la sediul unităţii de învăţământ şi nu erau remunerate.
Pe 1 iunie Florin Gorunescu a fost arestat preventiv, în baza deciziei Tribunalului Dolj, măsura fiind prelungită luni, 18 iunie, când avocatul acestuia a şi formulat recurs. În ceea ce priveşte procesul pe fond, primul termen de judecată a fost stabilit pentru 4 iulie a.c.