Consultaţii gratuite, timp de două săptămâni, pentru pacienţii cu psoriazis

0
874

În perioada 12 iunie – 12 iulie a.c. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), cu sprijinul companiei LEO Pharma, derulează o campanie de informare, parte dintr-un proiect de anvergură menit să informeze şi să reamintească celor afectaţi de psoriazis, dar şi publicului larg, cât de important este consultul periodic al unui medic specialist dermatolog, pentru a ţine sub control această afecţiune.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APPA) şi-a început activitatea în luna martie a anului 2011, din dorinţa de a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli, ce se înscriu într-o sferă largă de specialităţi: dermatologice, endocrine, digestive, articulare, neurologice, vasculare, respiratorii sau ale aparatului renal. Programele derulate de APPA includ: educarea, informarea, consilierea şi specialitatea, reintegrarea profesională şi susţinerea realizării registrelor de pacienţi.

În acest sens, la Craiova a avut loc o conferinţă de presă la care, alături preşedintele APAA, Rozalina Lepădatu, şi de Mădălina Kirberg, managerul de marketing al LEO Pharma – partener în proiect –, a participat şi Ion Florea, medic primar dermatolog la Clinica de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova. “Campania de informare desfăşurată în perioada 12 iunie – 12 iulie a.c. a fost văzută ca o oportunitate de a aduce răspunsuri la o parte din numeroasele întrebări legate de această afecţiune – psoriazis – de care suferă aproape o jumătate de milion de oameni din ţara noastră, ca un semnal de alarmă ce trebuie să ajungă la cei “resemnaţi” cu complicaţiile bolii”, a spus Rozalina Lepădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

De asemenea, APAA, cu sprijinul LEO Pharma, pune la dispoziţie numărul de telefon 0 800 410 008 (linie telefonică gratuită în toate reţelele) la care pacienţii cu psoriazis pot face programări pentru consultaţii gratuite la un medic specialist, timp de două săptămâni după fiecare conferinţă de presă din orăşelele mai sus menţionate. “În urma parteneriatul realizat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, LEO Pharma şi reţelele de farmacii Helpnet şi Catena, în perioada 12 iunie – 12 iulie, pacienţii vor beneficia de reduceri cuprinse între 7 şi 11% la anumite medicamente folosite în tratarea leziunilor de psoriazis atât pentru piele, cât şi pentru scalp (păr). Aceste medicamente vor fi eliberate în farmaciile Helpnet şi Catena din întreaga ţară”, a afirmat şi dr. Mădălina Kirberg, Marketing Manager Dermatologie – LEO Pharma.

Ion Florea, medic dermatolog la Clinica de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova: “Psoriazisul este o boală dermatologică cronică, ce determină o creştere rapidă, exagerată a celulelor pielii, având ca rezultat apariţia unor plăci tegumentare îngroşate alb-sidefii. Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni şi au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mâinilor şi picioarelor. Este o boală vizibilă şi din această cauză afectează încrederea şi respectul de sine al pacientului. Psoriazisul nu este contagios, are o cauză de origine inflamatorie, proprie organismului afectat”.

 

Rozalina Lepădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune: “Psoriazisul este mai frecvent în rândul bărbaţii lor, dar poate apărea şi în rândul copiilor şi adolescenţilor. Incidenţa psoriazisului în lume este de aproximativ 4%, însă procentele pot varia în funcţie de zona geografică. În Europa de nord, spre exemplu, acest procent poate să crească până la 7%, iar în Europa sudică scade către 3%. În România, procentul de afectare în rândul populaţiei este de aproximativ 4-5%. La noi în ţară şi nici la nivel european nu există statistici clare în acest domeniu, psoriazisul nefiind prioritar în programele de sănătate”.