Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova şi-a sărbătorit, cu fast, 198 de ani de existenţă

0
1242

Colegiul Naţional “Carol I” şi-a sărbătorit, într-un cadru festiv, 198 de ani de existenţă, la Filarmonica “Oltenia” din Craiova. Au fost premiaţi olimpicii, cei care au obţinut, în acest an,  premii la fazele naţionale ale Olimpiadelor şcolare, precum şi cei care au fost merituoşi la concursurile judeţene şi interjudeţene. A fost o adevărată gală, care a stat sub două motto-uri : “O ţară se clădeşte cu şcoli şi biblioteci” – Regele Carol I al României, şi “200 de ani se clădesc cu tradiţie şi adaptibilitate” – Colegiul Naţional “Carol I”. Au fost foarte mulţi invitaţi, s-au spus multe cuvinte deosebite, totul sub deviza “Istorie, Educaţie, Performanţă”, un slogan binecunoscut al unităţii de învăţământ de elită al Craiovei şi al României.

Prof . Dănuţ Mic, director al Colegiului Naţional “Carol I” a deschis evenimentul : “Declaraţia Majestăţii Sale Carol I ne însoţeşte tot timpul. Se apropie bicentenarul şi trebuie să reflectăm asupra tradiţiei, privind cu încredere spre viitor. Nu puteam obţine performanţe fără o echipă formată din elevi, cadre didactice şi părinţi. Ne-am asumat angajamentul să să ducem mai departe rezultatele extraordinare. Vreau să vă spun că, de curând, am reabilitat un corp de clădire, cu 20 de săli de clasă ultramoderne. De asemenea, am lansat o nouă aplicaţie a instituţiei noastre, disponibilă pe online, realizată de elevii noştri “.

Au vorbit invitaţii

Aşa cum aminteam, au fost foarte mulţi invitaţi, care au luat cuvântul. Astfel, comisar – şef de poliţie, Florin Nicolăiţă, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj, a precizat : “Este o onoare să vin la acest eveniment. Avem un parteneriat trainic cu această adevărată şcoală, aşa cum avem şi cu altele, la fel cum au şi celelalte structuri ale ordinii şi siguranţei publice”. Col. Bogdan Vlăduţoiu, inspector – şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj, a menţionat că “mi-am dorit tot timpul să fac parte din acest colectiv, dar am ales o carieră militară”. Prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al învăţământului doljean, a declarat : “Mă înclin în faţa performanţelor de aici, mai ales că sunt şi absolvent şi cadru didactic la “Carol I”. Atât elevii , cât şi cadrele didactice sunt obligate să ducă mai departe tradiţia. Nimic nu se poate obţine fără sacrificii. Mulţumiri şi autorităţilor locale şi partenerilor”. Prof. Aida Ionescu, inspector general – adjunct al ISJ Dolj, a menţionat “Colegiul primeşte darul pe care îl oferă timpul, punând eticheta unei şcoli europene”. A fost completată de prof. Irina Ştefana Broscaru, de asemenea adjunct al ISJ Dolj : “Colegiul este o unitate etalon, iar elevii, părinţii acestora şi cadrele didactice merită toate felicitările”. Director al Muzeului de Artă din Craiova, Emilian Ştefârţă, care a învăţat opt ani la Liceul “Nicolae Bălcescu”, cum se numea, până în 1990, “Carol I”, a spus că, “la fel ca pe vremea mea, mai sunt şi acum materii care se învaţă degeaba. Voi copiii, voţi uita, peste câţiva ani, aproape totul, dar veţi rămâne cu ceva : cultura generală, cea care vă poate da o protecţie”. Prof. Nicuşor Cotescu, preşedintele Sindicatului “Spiru Haret” Dolj a precizat : “Despre “Carol I” este foarte uşor să vorbeşti, deoarece nu trtebuie să inventezi nimic. Performanţa spune totul”. La rândul său, prof. Bogdan Manea, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj, a menţionat : “Aşa cum am mai spus, am terminat la “Fraţii Buzeşti”, dar tot timpul mă uitam cu admiraţie la cei de la “Nicolae Bălescu”. Era o înfruntare a titanilor”.

Şi au venit premiile

Cum o astfel de manifestare nu putea fi lipsită de premierea celor mai buni, aceasta a avut loc. “Cu mândrie și bucurie, anunțăm că elevii colegiului nostru au obținut un total impresionant de premii și mențiuni- peste 177 – la doar la olimpiadele desfășurate în acest an școlar. Dintre acestea, 25 au fost la etapele naționale ale olimpiadelor. Aceste distincții reprezintă rezultatul eforturilor susținute și al angajamentului elevilor noștri față de excelență academică și performanță în domeniile lor de intens permanent susținuți de colegii noștri profesori. De asemenea, la Olimpiada Sportului Școlar, elevii noștri au strălucit cu 128 premii și 25 mențiuni în fazele județene și interjudețene, demonstrând nu doar abilități academice, ci și talente și dedicare în domeniul sportului. Momentul simbolic al Predării Cheii Colegiului va marca angajamentul nostru continuu față de educația și dezvoltarea elevilor noștri, subliniind misiunea noastră de a deschide porțile cunoașterii și de a oferi oportunități de creștere și succes academic”, a precizat prof. Dănuţ Mic, director al Colegiului Naţional “Carol I” . Pe scenă au urcat atât laureaţii , cât şi coordonatorii acestora.

Un moment emoţionant : Predare Cheii Colegiului

Aşa cum amintea Dănuţ Mic, Cheile Colegiului au fost predate. Au făcut-o reprezentanţii Promoţiei 2024 “Nicolae Andrei”, către colegii lor din cls. a XI-a. Cei care au primit-o le-au mulţumit celor mai mari cu un an şi au primis că vor duce mai departe tradiţia şi performanţa, depunând un legământ în acest sens.