Comisia a anunțat cele 63 de regiuni, șapte orașe și patru state membre selectate în cadrul proiectului-pilot pentru Parteneriatele pentru inovare regională, o inițiativă elaborată împreună cu Comitetul Regiunilor.
Participanții la acțiunea-pilot sunt deschiși să facă schimb de bune practici, precum și să dezvolte în comun și să testeze instrumente de mobilizare a mai multor surse de finanțare și politici și să conecteze programele regionale și naționale la inițiativele UE pentru transformarea verde și cea digitală.
Aceste parteneriate contribuie la noua Agendă de inovare pentru Europa, în care inovarea stimulează transformarea pentru sustenabilitate, conectând strategiile locale cu inițiativele de la nivelul UE.
Cererea de propuneri a atras o largă reprezentare a ecosistemului de inovare al UE, state membre precum Slovacia, care participă la nivel național, și o mare varietate de regiuni ale UE, cum ar fi Andaluzia, Azore, Hauts-de-France, Ostrobotnia, Podkarpackie, Egeea de Nord, Emilia Romagna și multe altele. Cererea de propuneri a declanșat, de asemenea, o colaborare și un proces de creare de rețele ascendente, reunind deja numeroși participanți ca parte a rețelelor multiregionale. Aceasta include, de exemplu, regiunea Mării Baltice, instrumentul pentru bioregiuni și un consorțiu extins „Cities 4.0” (Leuven, Bologna, Turku), la care participă, de asemenea, Eindhoven (NL), Espoo (FI) și Cluj-Napoca (RO).
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Putem clădi economii mai puternice, mai curate și societăți mai echitabile numai dacă inovarea se află în centrul agendei politice a UE. Dacă dorim să parcurgem cu succes dubla tranziție verde și digitală, avem nevoie de inovare în fiecare regiune și în fiecare țară, conectându-ne unii cu alții. Aceste parteneriate ne permit să construim punți pentru a facilita sinergiile dintre investiții și soluții inovatoare. Aștept cu interes să văd ideile și abordările inovatoare care vor rezulta din acestea.”
Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat în legătură cu acest subiect: „Cooperarea și inovarea sunt ingrediente esențiale pentru dezvoltarea durabilă și rezilientă a regiunilor UE. Toate teritoriile au un potențial de inovare care trebuie exploatat, așadar m-am bucurat să văd un interes atât de ridicat arătat cererii de propuneri. Aștept cu nerăbdare rezultatele proiectului-pilot, cu speranța că va contribui la reducerea decalajului persistent dintre regiuni în materie de inovare, care limitează performanța UE în ansamblu.”