Mesajul premierului Ludovic Orban la marcarea a 106 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu

0
454

”În urmă cu 106 ani, se năștea la Bobota cel care avea să devină un mare om de stat al României, patriot și energic apărător al valorilor democratice.

Educat în spiritul iluminismului transilvan, discipol și continuator al lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu și-a dedicat viața luptei anticomuniste, pluralismului politic și cauzei legate de revenirea țării noastre între democrațiile europene. Cu o consecvență de neclintit față de crezul său politic, a refuzat orice compromis cu forțele totalitare, a trăit în adevăr și dreptate, asumându-și cu mult curaj această opțiune și plătind-o cu ani grei de temniță și repercusiuni ale mai marilor politici ai momentului.

Corneliu Coposu a dovedit în numeroase situații vocația de fondator și de călăuzitor. Mulțumită seniorului, căruia i s-au alăturat Șerban Ghica și Ion Diaconescu, tradiția Partidului Național Țărănesc a rezistat presiunilor greu de imaginat. În primele zile după căderea regimul comunist, Corneliu Coposu a înființat Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat ca succesor al Partidului Național Țărănesc, care, împreună cu Partidul Național Liberal, a oferit României șansa pluralismului politic și a garantat reinstaurarea regimului democratic.

În acei ani tulburi, de căutări, în care țara noastră reînvăța valorile libertății, iar tânăra noastră democrație era amenințată, Corneliu Coposu a cultivat dialogul, fără a abdica vreodată de la  morală și principii, a impus autoritatea etică și a apărat neobosit valorile pentru care tinerii au plătit cu sânge în 1989. Mare vizionar, seniorul Coposu a fost între primii oameni politici care au susținut public că locul României este în structurile euro-atlantice. A militat pentru dezvoltarea economică și a luptat pentru ca viitorul țării noastre să rămână legat de valorile europene și occidentale.

Românii au înțeles și prețuit lupta sa. Deși nu a fost înmormântat cu onoruri, la trecerea sa în veșnicie, sediul PNȚCD din Piața Rosetti a devenit loc de pelerinaj pentru românii care au simțit că România pierde un mare patriot, care, cu modestie și înțelepciune, a știut să le apere libertatea.

Apreciat deopotrivă de aliați și adversari politici, dar mai ales de oamenii pe care i-a însuflețit cu dârzenia și crezul său, Corneliu Coposu va rămâne în memoria societății românești reper al valorilor neamului românesc, luptător înflăcărat al democrației și model inspirațional pentru generații de români”.