Colecţia „Corneliu Baba” intră în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova

0
465

Corneliu BabaLa Muzeul de Artă Craiova are loc astăzi, ora 17.00, vernisajul Colecţiei „Corneliu Baba”, ce va fi inclusă în expunerea permanentă a instituţiei. Colecţia cuprinde o importantă donaţie de lucrări de pictură Corneliu Baba, făcută de Maria Muscalu Albani, legatarul testamentar al colecţiei.

Evenimentul se desfăşoară într-un spaţiu care nu a mai făcut parte până acum din circuitul muzeal şi este propus publicului craiovean în cadrul Nopţii Muzeelor 2016. La ediţia din acest an, Muzeul de Artă Craiova a fost premiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi Izi Travel, într-un proiect care propune publicului accesul la un ghidaj audio-video disponibil prin intermediul unei aplicaţii ce poate fi descărcată pe telefonul mobil sau tabletă.

Potrivit reprezentanţilor muzeului craiovean, donaţia cuprinde lucrări de pictură, dar şi obiecte personale ale artistului şi vine în completarea lucrărilor existente în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova şi a unei importante achiziţii de lucrări Corneliu Baba, din anul 2015. «Colecţia este structurată pe temele majore ale creaţiei artistului: portrete, compoziţii, Regele nebun, Spaima, dar îndeosebi pe evocarea personalităţii unuia dintre cei mai mari muzicieni, George Enescu. Artistul l-a ascultat prima oară la Craiova, în sala Teatrului Naţional, moment de revelaţie şi de afecţiune intensă pentru marele muzician. „Dintre artiştii mari ai lumii, Enescu mi-a rămas ca o icoană a tot ce poate cuprinde într-însa noţiunea artistului de geniu şi a unuia dintre cei mai nobili gânditori de artă”, spunea Corneliu Baba», precizează reprezentanţii muzeului.

Corneliu Baba s-a născut în 1906, la Craiova, şi a rămas aici în anii de formare artistică, până la vârsta de 14 ani. Expoziţia evocă şi o preocupare mai puţin cunoscută a sa, aceea de scriitor, maestrul consemnând de-a lungul vieţii în jurnale amintiri legate de timpul petrecut la Craiova.