CNAS: Numărul serviciilor medicale acordate cu cardul de sănătate este în creştere

1
382

După ce implementarea cardului de sănătate a generat numeroase controverse, autorităţile  sanitare susţin că tot mai mulţi furnizori de servicii medicale şi pacienţi utilizează cardul de sănătate, situaţia fiind monitorizată zilnic de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).  Pe de altă parte însă, zeci de mii de asiguraţi nu au intrat încă în posesia documentului electronic, fie din cauza unor erori tehnice, fie pentru că nu şi-au ridicat cardul de la casele de asigurări de sănătate sau de la medicii de familie. 

Monitorizarea zilnică realizată de CNAS indică faptul că de la o zi la alta serviciile medicale validate cu cardul naţional de asigurări de sănătate au câştigat teren. Pentru a rezolva şi problema asiguraţilor care nu au primit încă documentul electronic, medicii de familie se vor implica în activitatea de distribuire a cardurilor de sănătate şi vor prelua de la CAS cardurile asiguraţilor din listele lor, fapt ce ar urma să reducă semnificativ durata operaţiunilor de distribuire. În plus, şi activitatea caselor de asigurări de sănătate ar trebui să reintre în normal, pentru a răspunde solicitărilor curente ale asiguraţilor. „Am mizat întotdeauna pe buna credinţă a medicilor de familie şi am avut convingerea că doar cu sprijinul lor vom reuşi să implementăm cu succes şi acest proiect. De altfel, am beneficiat de sprijinul lor pentru toate celelalte proiecte implementate de CNAS şi le mulţumesc pentru aceasta”, a declarat Vasile Ciurchea,  preşedintele CNAS.

Topul judeţelor cu cea mai bună distribuire a cardului

CNAS a realizat şi un top al judeţelor cu cea mai bună distribuire a cardului de sănătate. Pe primul loc se afla judeţul Sibiu, 90 la sută din cardurile returnate de Poşta Română la casele de asigurări de sănătate fiind preluate de medicii de familie. Pe următoarele poziţii se situează judeţele: Cluj (83 la sută), Bacău (80 la sută), Olt (77 la sută) şi Vaslui, cu 74 la sută din carduri preluate de către medicii de familie de la casele de asigurări de sănătate.

Conform situaţiilor centralizate la CNAS, pe primul loc, după stadiul de distribuire a cardurilor de sănătate returnate de poştă, atât la ghişeu, cât şi prin intermediul medicilor de familie, se află judeţele Olt si Bacău – 92 la sută, Sibiu – 91 la sută, Cluj – 84 la sută, Timiş – 78 la sută şi Tulcea – 71 la sută. Unul dintre argumentele CNAS pentru care până acum nu a fost finalizată distribuirea cardurilor de sănătate este acela că există asiguraţi care lucrează în străinătate sau nu sunt interesaţi de serviciile medicale acordate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate. Pentru aceste categorii de asiguraţi, cardurile de sănătate vor rămâne la casele de asigurări pe toată perioada lor de valabilitate, de unde vor putea fi ridicate.

Procesul de tipărire şi distribuire a cardurilor de sănătate continuă pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat. Nu este necesar ca aceste persoane să solicite tipărirea cardurilor. Documentele sunt generate automat din sistem, urmând ca asiguraţii să le primească acasă prin serviciile poştale.

Cardul a devenit obligatoriu de la începutul lunii mai

De la 1 mai, cardul naţional de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Potrivit reprezentanţilor CNAS, furnizorii pot apela oricând la helpdesk-ul pregătit să preia şi să rezolve orice problemă întâmpinată în modul de funcţionare a sistemului. Asiguraţii au la dispoziţie atât numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate, cât şi numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relaţii despre cardul de sănătate.

Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate informaţii precum numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de  sănătate (CID), data naşterii şi termenul de valabilitate al cardului (5 ani).

1 COMENTARIU

  1. interesant ca este o metoda buna numai ca presedintele medicilor de famile nu era multumit la o emisiune de radio radio france international [era negativista ] orce lucru la inceput functioneaza mai slab dar pe parcurs va merge foarte bine [se inlatura coruptia intre farmacii medici de famile si cas ]

Comments are closed.