Doljul pe scurt, foarte pe scurt

0
1041

Mai multe localităţi din judeţul Dolj, printre care Călăraşi şi Siliştea Crucii, sărbătoresc, de Sfinţii Constantin şi Elena, Ziua Comunei. Cu acest prilej sunt organizate spectacole în aer liber la care sunt invitaţi toţi locuitorii, atmosfera fiind întreţinută de artişti de muzică populară. În schimb, pentru comuna Ghidici, sărbătoare a fost sâmbătă, când s-au împlinit 430 de ani de la prima atestare documentară şi 150 de ani de la înfiinţarea şcolii. Tot la sfârşitul săptămânii, dar duminică, şi la Celaru a fost petrecere mare: cea de-a 38-a ediţie a Zilelor Comunei.    

 

Sărbătoarea de la Ghidici, prilej de întâlnire pentru fiii satului

La sfârşitul săptămânii, comuna Ghidici, una dintre cele mai vechi aşezări rurale din judeţ, a sărbătorit 430 de ani de atestare documentară şi 150 de ani de la înfiinţarea şcolii. Chiar dacă de obicei Zilele Comunei Ghidici se organizau pe 21 mai, fiind asociate cu sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena, anul acesta s-a dat o importanţa mai mare evenimentului istoric, având vedere că a fost vorba şi de o cifră rotundă. Prin urmare, sâmbătă, 18 mai, în comună a fost sărbătoare mare. Cu această ocazie s-a lansat şi o monografie a localităţii.

Ziua Comunei a fost, totodată, prilej de întâlnire pentru fiii satului plecaţi peste tot în ţară şi în lume. Aceştia au avut ocazia să asiste la o paradă a costumelor populare şi să ia parte la o petrecere la care atmosfera a fost susţinută de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“.

„De obicei organizăm Zilele Comunei Ghidici pe data de 21 mai, dar anul acesta sărbătorim cu câteva zile mai devreme. Dăm o mare importanţă faptului că se împlinesc 430 de ani de la prima atestare documentară a comunei noastre. La sărbătoarea din comună au fost invitaţi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Florin Stancu, directorul Zonei Metropolitane, Cosmin Vasile, primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, consilierul judeţean Mihai Neaţu, primarul comunei Işalniţa, Ovidiu Flori, deputatul Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj, şi vicepreşedintele Sorin Răducan”, a declarat Constantin Tache, primarul comunei Ghidici.

 

Peste 1.000 de persoane la Zilele Comunei Celaru

Anul acesta, Zilele Comunei Celaru au ajuns la cea de-a 38-a ediţie. Evenimentul a fost marcat, ieri, aşa cum se cuvine de localnici, la sărbătoare luând parte, pe lângă oamenii din comună, şi cetăţeni din localităţile învecinate. Peste 1.000 de participanţi s-au bucurat de vremea bună şi de atmosfera creată de elevii şcolilor din Celaru, de Grupul „Brâuleţul”, dar şi de artiştii de muzică populară invitaţi cu această ocazie, cap de afiş fiind cunoscuta interpretă Vasilica Dinu.

„Este o sărbătoare la care se adună, în fiecare an, în jur de 1.000 de oameni. La fel s-a întâmplat şi acum. Pentru noi, locuitorii din Celaru, această sărbătoare are o importanţă deosebită. Anul acesta suntem la cea de-a 38-a ediţie. Aşteptăm invitaţi de seamă, pentru că am trimis invitaţii la toate partidele politice, la toţi parlamentarii, dar şi la instituţiile cele mai importante din judeţul nostru şi mă refer la Consiliul Judeţean Dolj şi Prefectură”, a declarat, ieri, Stelian Celăreanu, primarul comunei Celaru.

 

Prima ediţie a Zilelor Comunei Siliştea Crucii

Una dintre localităţile doljene în care mâine se va sărbători până târziu în noapte este Siliştea Crucii. Alături de nume importante ale muzicii populare româneşti, primarul  Laurenţiu Adrian Sandu îi invită pe toţi locuitorii comunei să ia parte la un spectacol extraordinar susţinut de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” din Craiova împreună cu solişti cunoscuţi, cum ar fi Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Simona Creţan, Aneta Şişu Boloban sau Manuela Motocu. În târgul de săptămână, acolo unde, începând cu ora 14.00, va avea loc marea sărbătoare, sunt aşteptaţi alături de toţi cetăţenii din Siliştea Crucii şi fii ai satului plecaţi în alte localităţi, precum şi prieteni, cunoscuţi şi colaboratori. Aceasta va fi prima ediţie a Zilei Comunei Siliştea Crucii, evenimentul fiind programat pe 21 mai, zi în care creştin-ortodocşii prăznuiesc Sfinţii Constantin şi Elena.

„Ne-am hotărât să avem o zi a comunei Siliştea Crucii şi, împreună cu Consiliul Local, am căzut de acord şi în privinţa datei. Noi am considerat că ziua cea mai potrivită ar fi sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena. Suntem pregătiţi şi sperăm ca prima ediţie să iasă foarte bine. Vrem să fie o sărbătoare mare şi aşteptăm toţi cetăţenii din Siliştea Crucii să fie alături de noi, dar şi pe locuitorii din comunele învecinate”, a declarat Laurenţiu Adrian Sandu, primarul comunei Siliştea Crucii.

 

230 de copii prezintă parada portului popular la Călăraşi

Dacă la Siliştea Crucii, Ziua Comunei se află la prima ediţie, autorităţile locale şi cetăţenii din Călăraşi sărbătoresc deja pentru a noua oară. Ar fi trebuit chiar să fie sărbătoarea cu numărul zece, însă, în anul 2006, din cauza inundaţiilor, nu s-a mai ţinut.

Ziua Comunei Călăraşi se va deschide, mâine, cu parada portului popular, prezentată de peste 230 de copii, din mai multe localităţi ale judeţului Dolj, printre care Işalniţa, Calafat, Bechet, Ostroveni, dar şi din Gorj, judeţ care este reprezentat prin oraşul Turceni. Momentul va fi urmat de un spectacol de muzică populară susţinut de artişti consacraţi ai folclorului românesc, dar şi de Taraful Tapotă şi câţiva artişti ai Ansamblului Focloric „Maria Tănase”.

„Consiliul Local a ales sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena fiind una foarte importantă pentru creştinism. Am invitat oamenii politici din toate partidele şi sper să ajungă toţi. Şi mă refer la preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, prefectul Marius Deca, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, viceprimarul Florentin Tudor, preşedintele PDL Dolj, Marian Jean Marinescu, şi cel al PSD Dolj, Claudiu Manda. Vom avea un program foarte frumos, ca în fiecare an, şi sper că participarea din partea cetăţenilor să fie una importantă şi să se simtă bine”, a declarat Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi.

MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU