Mai mult de un sfert dintre români suferă de obezitate, iar creşterea cea mai alarmantă din acest punct de vedere se înregistrează în rândul copiilor. Fenomenul este cu atât mai greu de ţinut în frâu cu cât numărul celor care acceptă să meargă la doctor din cauza problemelor de greutate este foarte mic. Cei mai mulţi consideră că nu sunt bolnavi, chiar dacă medicii îi contrazic.
De ceva vreme obezitatea nu mai este doar o problemă de sănătate ce poate fi ignorată sau pusă pe plan secund ci o afecţiune în toată regula, mai ales că medicii vorbesc de o adevărată epidemie. În acest context, ieri, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj specialiştii în domeniu au lansat şi un avertisment cu privire la obezitate, atenţionând că aceasta este o boală care poate fi prevenită. De 20 de ani numărul celor cu probleme de greutate aproape că s-a triplat. Iar, dacă nu se iau măsuri urgente şi eficiente, numărul lor poate creşte în continuare. Lipsa de mişcare şi stilul de viaţă dezordonat sunt considerate a fi responsabile de obezitate într-un procent cuprins între 40 şi 70%. Surprinzător poate, este că printre factorii care contribuie la apariţia obezităţii este şi sărăcia, chiar dacă aceasta este asociată cel mai adesea cu lipsurile. Medicii spun, însă, că fără bani, mulţi dintre doljeni preferă să cumpere alimente mai ieftine, care nu sunt, însă, cele mai indicate pentru sănătate.
Copiii, printre cei mai afectaţi
Mai îngrijorător este faptul că numărul copiilor care prezintă semne de obezitate este tot mai mare. Când vine vorba de cauzele excesului ponderal, medicii indică o serie de obiceiuri alimentare nesănătoase recunoscute cu jumătate de gură şi de cei supraponderali. Astfel, pe lista alimentelor cele mai periculoase se regăsesc dulciurile, grăsimile, pastele făinoase, pâinea şi cartofii. La fel de importante sunt, însă, şi cauzele genetice. Potrivit studiilor, dacă într-o familie mama biologică este supraponderală, atunci există şanse în proporţie de 70% ca şi copilul să devină supraponderal. „Acest fenomen este cu adevărat îngrijorător. Problema mare este că părinţii nu conştientizează pericolul şi nu se adresează medicului. În aceste condiţii, riscul este destul de mare ca şi atunci când devine adult să aibă obezitate. Părinţii ar trebui să conştientizeze obezitatea ca pe o boală, iar apoi să ia măsuri astfel încât aceasta să nu ducă la afecţiuni cum ar fi diabetul ori bolile de inimă”, a declarat conf. dr. Ileana Puiu, medic pediatru.
4,5 milioane de români suferă de obezitate
Statisticile Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon” arată că un român din patru suferă de obezitate, ţara noastră clasându-se în primele zece locuri la nivel european în privinţa numărului de persoane care se confruntă cu această problemă. Astfel, 25% din români sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele în plus, procentul fiind mai mare în rândul femeilor. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta peste 30 de ani. Potrivit medicilor, regula de bază pentru a preveni apariţia problemelor grave de greutate este aceea de a evita asimilarea a mai mult de 2.000 de calorii pe zi. Proteinele trebuie să reprezinte 30% din regimul alimentar zilnic, carbohidraţii – 40%, iar grăsimile-30%. Mai îngrijorător este faptul că din datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) România se află pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte obezitatea în rândul copiilor. Obezitatea este provocată, în multe cazuri, de caloriile lichide, de aceea copiii trebuie să evite băuturile carbogazoase, băuturile energizante şi sucurile în exces. Mişcarea este de asemenea importantă.
De asemenea, se estimează că în Europa în viitorul apropiat circa 150 milioane de adulţi vor avea probleme de greutate, adică aproape 20% din populaţie, dintre care 15 milioane de copii şi adolescenţi. La ora actuală, obezitatea este principala cauză a deceselor şi îmbolnăvirilor ce ar putea fi prevenite. Ea este responsabilă pentru 80% din cazurile de diabet zaharat tip 2, pentru 35% din bolile de inimă şi pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială.