Consilierul judeţean PDL, Ileana Şerban, director la Garda de Mediu Dolj, în toţi aceşti ani nu a trasat sarcini doar inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Acolo unde a fost nevoie de „serviciile” ei a fost prezentă. Dacă a putut să ajute o societate comercială „prietenă” a făcut-o, iar acolo unde a trebuit să pună o piedică pentru implementarea unor lucrări nu s-a dat la o parte. Un exemplu unde a dorit să întârzie demararea unor lucrări este în oraşul Filiaşi, unde a transmis „oficial” un semnal constructorului.
La Planul Integrat de Dezvoltare al oraşului Filiaşi se munceşte de câţiva ani. Cum se întâmplă de obicei în România, când începi un astfel de proiect te omoară birocraţia, şi durează destul de mult până să ai la dosar toate aprobările şi avizele. Până la urmă toată aşteptarea a meritat, pentru că numai proiectul „Modernizare străzi, trotuare şi înfiinţare parcare auto în oraşul Filiaşi, judeţul Dolj” are o valoare totală de 14.397.351 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 11.404.626 de lei. Licitaţia este o altă etapă care te întârzie cu câteva luni, însă Primăria Filiaşi a trecut şi de acest hop. În toamna anului 2011 lucrearea a fost atribuită prin licitaţie firmei ARGECOM SA Piteşti, însă lucrările nu au fost demarate pentru că vremea nu a permis. Motiv pentru care între SC ARGECOM SA Piteşti şi Primăria Filiaşi, reprezentată de primarul Nicolae Stăncioi s-a încheiat un act de sistare a lucrărilor, până în luna martie a anului 2012.
A trimis adresă firmei constructoare, nu beneficiarului
În luna martie a.c., primarul oraşului Filiaşi, Nicolae Stăncioi, se aştepta ca SC ARGECOM SA Piteşti să înceapă lucrările, numai că aceştia nu dădeau nici un semn. Motivul l-a aflat la data de 22 martie a.c., când a primit o adresă de la firma amintită: „Vă aducem la cunoştiinţă faptul că prin adresa sus menţionată ne-a fost comunicată obligaţia prezentării Autorizaţiei de Mediu pentru lucrările pe care le vom executa, ce vor avea impact asupra mediului conform OMMP/2007. Totodată vă solicităm să ne înanintaţi şi dovada înştiinţării făcută către ISC Dolj. Referitor la adresa nr. 4522 din 21.03.2012 prin care ne solicitaţi prezenţa în data de 22.03.2012 pentru predare amplasament, vă înştiinţăm că după primirea actelor solicitate, ne vom deplasa pentru a prelua amplasamentul lucrării în vederea executării”. Misterul acestei adrese a fost repede desluşit. Ileana Şerban, director la Garda de Mediu Dolj, a trimis, la data de 19 martie a.c., o adresă către SC ARGECOM SA o adresă în care solicita următoarele: „Având în vedere faptul că veţi demara lucrări şi în judeţul Dolj, vă informăm că pentru activităţile cu impact asupra mediului care fac obiectul OMMP/2007 este necesară solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de mediu, de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Craiova, iar pentru activităţile care nu se supun procedurii de autorizare, sunteţi obligat să respectaţi legislaţia de mediu sub toate aspectele ei (gestiune deşeuri, protecţia atmosferei etc)”.
Proiectul nu necesita emiterea acordului de mediu
În principiu trimiterea unei astfel de adrese nu reprezintă nici o problemă. Numai că ea nu trebuia trimisă firmei constructoare, ci beneficiarului, adică Primăriei Filiaşi, care se ocupă, conform legislaţiei în vigoare, de obţinerea de autorizaţii, inclusiv cele de mediu. Pe care le şi posedă, conform adresei 2047/10.04.2009: «În urma parcurgerii etapei de încadrare proiectul „Modernizare şi reabilitare străzi”, propus a se realiza în localitatea Filiaşi, judeţul Dolj depus de Consiliul Local Filiaşi, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu necesită emiterea acordului de mediu, iar activitatea declarată prin proiect nu se autorizează din punct de vedere al protecţiei mediului”».
Presiuni din partea instituţiilor cu şefi portocalii
Ileana Şerban ştia că proiectul „Modernizare şi reabilitare străzi” în localitatea Filiaşi: „nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu necesită emiterea acordului de mediu, iar activitatea declarată prin proiect nu se autorizează din punct de vedere al protecţiei mediului”, cu toate acestea a trimis adresa către SC ARGECOM SA Piteşti, pentru a-i avertiza că: „pentru activităţile care nu se supun procedurii de autorizare, sunteţi obligat să respectaţi legislaţia de mediu sub toate aspectele ei (gestiune deşeuri, protecţia atmosferei etc)”. Mai exact că pentru orice lopată de pământ care nu este la locul ei, pot fi sancţionaţi de Garda de Mediu Dolj. Ce a vrut să obţină cu această „avertizare”? O întârziere a lucrărilor, pentru ca primarul Nicolae Stăncioi, fost PDL, actual PSD, să nu poată beneficia de pe urma lor. Presiunile au fost multe, şi au venit şi din partea altor instituţii cu şefi portocalii, dar dacă SC ARGECOM SA Piteşti nu începea lucrările la strada Jiului din Filiaşi la temenele stabilite, o făcea pe banii ei, pentru că pentru fiecare zi de întârziere conform contractului semnat cu Primăria Filiaşi plăteau din banii lor.
domnu`Turcitu, strada aceasta arata la fel si acum 8 ani, cand stii matale cine a fost ales primar al urbei… sa-i mai punem la socoteala si pe cei 4 ani in care a fost viceprimar? tot Ileana Serban i-a pus bete-n roate? imi vine sa vomit !
emilian, toata lumea stie cum pdl-ul a marginalizat Filiasul.
Stai linistit ca tot Stancioi va lua Primar si isi va duce la bun sfirsit proiectele cistigate de el.
A trecut si nu se va mai intoarce ,,era” pdl.
Comments are closed.