Juriul decide ideea câștigătoare pentru piațeta de la ”Sfântul Ilie”

0
1190

Concursul de idei pentru amenajarea piațetei de la biserica „Sfântul Ilie” a ajuns aproape de final. Nu mai puțin de 35 de proiecte au fost depuse în cadrul competiției, iar juriul urmează să decidă, în cursul zilei de astăzi, care va fi proiectul câștigător. Toate schițele vor fi arătate apoi publicului într-o expoziție care va rămâne deschisă toată săptămâna viitoare, în holul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei din strada „Madona Dudu”, nr. 14. Cei care vor avea curiozitatea să treacă pragul expoziției vor avea posibilitatea să voteze, la rândul lor, care este ideea care le place cel mai mult.

Primul concurs de idei lansat de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Oltenia, se dovedește a fi pe măsura obiectivului pentru care se caută soluții. Pentru amenajarea piațetei de la biserica „Sfântul Ilie” – un punct cu maximă vizibilitate în centrul istoric al Craiovei – s-au înscris nu mai puțin de 35 de arhitecți care au trimis proiectele, în regim de anonimat, așa cum cere regulamentul concursului. Ieri, membrii juriului au sosit în Craiova și urmează ca astăzi, pe parcursul întregii zile, să analizeze cu mare atenție schițele și să decidă care vor fi câștigătorii. ”Toate proiectele sunt la noi, au fost trimise sub aspectul anonimatului și le vom aranja într-o expoziție. Membrii juriului vor sta mâine toată ziua (n.r. – astăzi) și vor analiza, cu ușa închisă, care sunt cele mai bune dintre ele. Sâmbătă vom fi în măsură să anunțăm câștigătorii”, a menționat arhitectul Radu Ionescu, președintele filialei Oltenia a OAR.

Un juriu extrem de profesionist

Juriul care va analiza fiecare proiect în parte este unul extrem de exigent, fiind alcătuit din cei mai buni arhitecți din țară ai acestui moment. Președintele juriului este Ana Maria Zahariade, profesor universitar la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București și unul dintre cei mai cunoscuți specialiștii români în domeniu. În 2003, Ana Maria Zahariade a fost distinsă cu Premiul Herder, care i-a fost acordat de Fundația Toepher și Universitatea Viena pentru excepționalele sale lucrări teoretice.În juriu se află și arhitectul băimărean Marius Miclăuș, cel care a coordonat proiectul de renovare a Bastionului Theresia din Timișoara, o lucrare extrem de delicată. Un alt nume este Ștefan Bâlici, arhitectul care a făcut parte din juriul concursului de proiecte pentru amenajarea piațetei Bisericii Negre din centrul istoric al Brașovului. Ceilalți doi membri ai juriului sunt Radu Mihăilescu și Gabriela Miereanu, ultima fiind arhitectul-șef al Craiovei.

Expoziția va rămâne deschisă toată săptămâna

După ce membrii juriului vor decide care sunt cele trei proiecte de pe podium (n.r. – OAR oferă și trei premii în bani: 2.000 euro – premiul I, 1.000 euro – premiul al II-lea, 750 euro – premiul al III-lea), acestea vor putea să fie vizitate și de public. Potrivit organizatorilor, expoziția va rămâne deschisă toată săptămâna viitoare, iar ceea ce este mai important, vizitatorii vor putea să-și spună și ei părerea despre schițele imaginate de arhitecți. ”Datorită amabilității conducerii Muzeului Olteniei, care ne-a pus la dispoziție acest spațiu, expoziția va rămâne deschisă toată săptămâna și publicul doritor poate să o vadă. Mai mult decât atât, noi venim și cu ideea de a-i consulta pe craioveni vizavi de ce ar dori să fie pus în practică pe spațiul de la biserica ”Sfântul Ilie”, a menționat arhitectul Radu Ionescu.

Și craiovenii vor putea alege un proiect favorit

Arhitecții încă se gândeau ieri la modalitatea prin care publicul vizitator va putea să-și expună, la rândul lui, ideile vizavi de aceste proiecte de arhitectură. Din câte se pare, organizatorii au de ales între a lăsa o condică în care craiovenii să-și scrie propriile idei sau a înmâna o listă cu toate cele 35 de lucrări dintre care să poată să fie bifată cea mai bună dintre ele. „După ce va fi consultat și publicul, autoritățile locale vor avea o imagine mult mai clară asupra a ceea ce trebuie făcut pe amplasamentul respectiv, adică vor avea, pe de o parte, proiectele remarcate de juriu – și nu trebuie să mai spun că este cel mai bun juriu pe care ar fi putut fi constituit la această oră – dar și proiectele semnalate de public. Aceste lucruri credem noi că va ajuta foarte multe Primăria Craiova”, a mai spus Radu Ionescu. Municipalitatea craioveană este cea care va decide, la final, care va fi proiectul pe care se va merge.