ABA Jiu sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei

0
301

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu a demarat vineri, 15 martie 2013, acţiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei – 22 martie. Aceste evenimente se vor desfăşura pe parcursul întregii săptămâni, până pe 22 martie. «Ca în fiecare an, pe data de 22 martie se sărbătoreşte “Ziua Mondială a Apei”. Desfăşurată pe întreaga Planetă, sub egida Naţiunilor Unite, această manifestare evidenţiază importanţa pe care o are apa în viaţa de zi cu zi. Cu această ocazie, Administraţia Bazinală de Apă Jiu desfăşoară o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia: acţiuni educative în şcoli şi grădiniţe unde se vor prezenta filmuleţe cu poveşti despre apă, se vor organiza concursuri de desene şi eseuri având ca tematică Ziua Mondială a Apei; acţiuni de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă la agenţii economici utilizatori de apă», explică Marin Tălău, director ABA Jiu.

Activităţi educative în rândul elevilor

Astăzi,  ABA Jiu îşi deschide porţile pentru elevii claselor V-VII din Şcoala “Nicolae Romanescu” din Craiova. Aceştia vor afla care suntatribuţiile instituţiei, apoi se vor desfăşura prezentări power-point adaptate temei “Cooperare în domeniul apei – Să facem să se întâmple”. Totodată, elevii vor vizita şi laboratorul instituţiei. Tot astăzi, ABA Jiu este şi gazda unei expoziţii de pictură dedicate Zilei Mondiale a Apei. Joi, 21 martie 2013, tot la sediul ABA Jiu se va desfăşura şedinţa Comitetului Tehnic de Bazin Jiu – Dunăre la care vor participa specialişti în domeniul gospodăririi apelor. În ultima zi a acţiunilor, vineri, 22 martie, elevii Şcolii Marin Sorescu din Bulzeşti se vor întrece la un  concurs de eseuri cu tema “Apa înseamnă viaţă”.

“Să facem să se întâmple!”

Prin sloganul “ Să facem să se întâmple!” se doreşte  atragerea atenţiei asupra importanţei apei şi gestionarea durabilă şi echitabilă a resurselor de apă, prin intermediul cooperării la nivel internaţional şi naţional pentru a contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă prin şanse egale la apă. «Această temă este legată de decizia Organizaţiei Naţiunilor Unite prin care anul 2013 a fost declarat “Anul internaţional al cooperării în domeniul apei”. Este important să înţelegem de ce avem nevoie să cooperăm, în ce scop, la ce nivel, cu cine şi nu în ultimul rând cum. Analizând complexitatea cerinţelor şi relaţiilor legate de managementul resurselor de apă putem spune că este necesară o cooperare între autorităţile de la nivel local până la nivelul bazinelor hidrografice transfrontieră. De asemenea, este necesară o cooperare între diferitele sectoare şi o cooperare generală cu toate părţile implicate, inclusiv publicul larg. Nu în ultimul rând este necesară cooperarea între oamenii de ştiinţă şi factorii de decizie. Cooperarea în bazinele hidrografice transfrontieră este deosebit de important, în special în regiunile unde resursele de apă sunt sărace şi unde impactul în amonte şi în aval datorat consumului de apă şi poluării sunt amplificate», Lucia Varga, Ministru Delegat Ape, Păduri şi Piscicultură.