Filarmonica „Oltenia” vă invită astăzi, ora 19.00, la un recital susţinut, în cadrul stagiunii de muzică de cameră a Filarmonicii „Oltenia”, de Takashi Shimizu, din Japonia (vioară), Anton Niculescu (violoncel) şi Mihai Ungureanu (pian). În program: Eugène Ysaye – Sonata pentru vioară solo, op. 27, nr. 2 „Jacques Thibaud”; Felix Mendelssohn-Bartholdy – „Lied ohne Worte” („Cântec fără cuvinte”) în Re major pentru violoncel şi pian, op. 109; Franz Liszt – Gaspar Cassadó – „Liebestraum” („Vis de iubire”) pentru violoncel şi pian; Pablo de Sarasate – Zapateado pentru violoncel şi pian; Franz Schubert – Trio nr. 1 în Si bemol major pentru vioară, violoncel şi pian, D. 898, op. 99.
Născut în oraşul Yokosuka, Takashi Shimizu – graţie palmaresului competiţional de excepţie –, a obţinut, la 17 ani, o bursă de studii la University of Southern California, unde a beneficiat de îndrumarea reputatului violonist Jascha Heifetz. Pe parcursul anilor de formare profesională a participat la prestigioase competiţii internaţionale („Jacques Thibaud”, „Carl Flesch”, „Queen Elisabeth”), unde s-a clasat printre câştigătorii celor mai valoroase premii. De-a lungul carierei artistice a întreprins turnee în Japonia, România, Ucraina, Coreea de Sud şi Italia. În prezent, desfăşoară şi o intensă activitate didactică, la Universitatea Naţională de Muzică şi Arte Frumoase din Tokyo.
Violoncelist „de excepţie, cu o tehnică desăvârşită şi profundă sensibilitate” (Mstislav Rostropovici), Anton Niculescu a absolvit cu rezultate de excepţie Conservatorul din Bucureşti (clasa prof. George Iarosevici). Palmaresul său competiţional numără importante premii obţinute la concursurile de specialitate. A început o intensă activitate concertistică, în paralel ocupând posturi de mare prestigiu (precum cele de prim-violoncelist al Teatrului „La Scala” din Milano şi la „Teatro Comunale” din Florenţa). Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii strălucitoare şi seriozităţii sale, numele lui Anton Niculescu s-a impus din ce în ce mai mult în viaţa muzicală, astfel că este invitat să concerteze frecvent pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa. Face parte din renumite formaţii camerale, susţine cursuri de măiestrie, iar din 1996 este solist concertist al Filarmonicii din Braşov. Valorosul instrument pe care cântă datează din 1709, având celebra marcă „Pietro Guarnierius – Mantova”.
Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Capitală, beneficiind de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, a concertat în centre culturale renumite din Europa, America şi spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale / 1986). A fost director general (în perioadele 1990-2000 şi 2003-2009) şi director artistic (2000-2003) al Filarmonicii „Oltenia”.