Lista bolilor profesionale ale cadrelor didactice, mai aşteaptă, până în aprilie 2025, pentru a fi aplicată

0
276
 Conform Ordinului nr. 3069/15.01.2024, al ministrului Educaţiei, publicat în Monitorul Oficial, lista bolilor profesionale ale profesorilor, dobândite ca urmare a desfăşurării activităţilor didactice, ar trebui să fie gata până la data de 30 aprilie 2024, potrivit documentului menţionat . Aceasta  trebuia finalizată până pe 1 decembrie 2023. Dar, prin Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi al Sănătăţii, perioada se prelungeşte până în 2025.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică anexele nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului educației nr. 6.072/2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, fiind semnat la Ligia Deca, ministrul Educației. Ordinul comun al  ministrului Educației și Sănătății , privind aprobarea listei bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice ar urma să fie gata până la data de 30.04.2025.

Foto: Captură ordin nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că lista este aprobată prin ordin comun al ministrului Sănătății și al Educației în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii.  Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a intrat în vigoare în data de 3 septembrie 2023, termenul de 120 de zile fiind depășit.

Ce prevede legislaţia

Articolul 219 – „(1) Personalul din învățământul preuniversitar are drepturi și obligații care decurg din legislația în vigoare, din prezenta lege, din regulamente specifice, precum și din prevederile contractului individual de muncă și ale contractului colectiv de muncă aplicabil;  (2) Personalul din învățământul preuniversitar beneficiază de asistență medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislația în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum și de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale, (3) Lista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății și aprobată prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Declararea bolilor profesionale se face de către direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București din care face parte medicul de medicina muncii care a efectuat cercetarea în vederea declarării cazurilor de îmbolnăvire profesională, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare; (4) Personalul didactic care și-a pierdut capacitatea de muncă, ca urmare a unei boli profesionale, beneficiază de pensie de invaliditate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.”