Medicii din regiunile de frontieră nu pot îngriji pacienții de dincolo de frontieră care au nevoie de asistență medicală de urgență. Pentru a depăși această situație, proiectul intitulat „Când sistemele medicale de urgență șterg frontierele” vizează să asigure recunoașterea reciprocă prealabilă a medicilor de ambele părți ale frontierei.
Cea de-a doua fază a proiectului-pilot este acum lansată și este menită să asigure acorduri bilaterale între colegiile medicilor din regiunile frontaliere spaniole și franceze. Drept rezultat, 15 milioane de locuitori din Pirinei vor beneficia de servicii de urgență mai bune. Proiectul este sprijinit de Fondul european de dezvoltare regională și va fi finalizat la jumătatea anului 2019.
Rezultatele acestui proiect vor servi drept exemplu pentru eventuala replicare a acestuia pe viitor în alte regiuni transfrontaliere. Comisia sprijină depășirea obstacolelor legate de guvernanța aspectelor transfrontaliere și, în propunerea sa legislativă privind politica de coeziune pentru perioada 2021-2027, sugerează crearea unei rezerve de 15% din orice program de cooperare transfrontalieră Interreg în acest scop.