Cetăţenii europeni vor putea în curând să profite pe deplin de abonamentele lor la servicii online

0
506

Săptămâna trecută, negociatorii Parlamentului European, statelor membre şi Comisiei Europene au ajuns la un acord privind modernizarea normelor UE despre drepturile de autor, propusă de Comisie în cadrul Strategiei privind piaţa unică digitală. Datorită ei,  cetăţenii europeni vor putea în curând să profite pe deplin de abonamentele lor la servicii online pentru filme, evenimente sportive, cărţi electronice, jocuri video sau muzică atunci când călătoresc în întreaga UE.

andrus ansipAndrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru piaţa unică digitală, a salutat faptul că acest Acord  va aduce beneficii concrete pentru cetăţenii europeni. “Am făcut un nou pas important pe calea eliminării barierelor de pe piaţa unică digitală. Le mulţumesc călduros raportorului Parlamentului European, domnului Jean-Marie Cavada, preşedinţiei malteze a Consiliului UE şi tuturor celor datorită cărora s-a ajuns la acest compromis. Acum este necesar să convenim asupra unui acord şi în privinţa celorlalte propuneri de modernizare a normelor UE în domeniul drepturilor de autor şi să asigurăm un acces mai larg la conţinutul creativ, la nivel transfrontalier. Contez pe sprijinul Parlamentului European şi al statelor membre în această privinţă”, a subliniat Andrus Ansip.

Comisia Europeană a propus un regulament

comisieDupă intrarea în vigoare a noului regulament, consumatorii care călătoresc în UE vor avea acces la serviciile de conţinut online ca şi cum ar fi acasă. Prestatorii de servicii de conţinut online, cum ar fi Netflix, MyTF1 sau Spotify, vor verifica în ce ţară îşi are reşedinţa abonatul, consultând detaliile de facturare, eventualul contract de internet sau adresa IP. Toţi furnizorii care oferă servicii de conţinut online plătite vor trebui să respecte noile reguli. Şi furnizorii care oferă servicii gratuite (de exemplu, serviciile online furnizate de canalele publice de radio şi de televiziune) vor putea decide să le ofere abonaţilor conţinut portabil. În decembrie 2015, Comisia Europeană a propus un regulament pentru a extinde accesul persoanelor care călătoresc în UE la conţinutul online. Aceasta era prima propunere legislativă din cadrul Strategiei privind piaţa unică digitală, completată în septembrie 2016 de adoptarea unor norme UE moderne în materie de drepturi de autor.

***

digitalTextul convenit trebuie adoptat în mod oficial de către Consiliul UE şi de către Parlamentul European. Odată adoptate, normele vor deveni aplicabile în toate statele membre ale UE până la începutul anului 2018, întrucât regulamentul prevede un termen de 9 luni în care furnizorii şi titularii drepturilor urmează să se pregătească pentru aplicarea noilor norme.