Curtea Constituţională a stabilit, prin Decizia nr. 669/12.11.2014, ca orele de religie să aibă un statut cu totul nou. Practic, s-a schimbat cu totul modul de frecventare a cursurilor de către elevi, ceea ce, în noile circumstanţe, îi pune într-o situaţie specială şi pe profesorii de specialitate. Situaţia este cât se poate de complexă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj căutând un mod de rezolvare, benefic pentru toate părţile implicate.
Legea nr.1/2011, a Educaţiei Naţionale, prevedea la art.18 alin.2 că „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. În noiembrie 2014, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate, referitoare la prevederile legii amintite, şi a modificat actul normativ: „…. în Sistemul informatic integrat pentru învăţământul preuniversitar, a informaţiilor care rezultă din cererile părinţilor /reprezentanţilor legali ai elevilor minori, respectiv ale elevilor majori care doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a participa la orele de religie, depuse la unitatea de învăţământ”. Practic, este vorba despre modificarea în totalitate a legislaţiei în domeniu. Luând act de Decizia Curţii Constituţionale, care este obligatorie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a emis Nota Telefonică nr.29703/16.02.2015 către toate Inspectoratele Şcolare Judeţene, atrăgându-le atenţia să efectueze modificările necesare.
Copiii şi părinţii vor fi informaţi despre noile prevederi legale
Situaţia este mult mai complexă decât pare la prima vedere. Dacă, până în prezent, elevii puteau opta pentru refuzul de a participa la orele de religie, acum trebuie să-şi certifice prezenţa. „Am luat act de nota ministerului şi am informat toate unităţile şcolare din teritoriu, pentru a-i informa pe părinţi şi copii despre noile prevederi legale. Am dat termen ca, până pe 6 martie, să fie făcute toate informările la instituţiile de învăţământ din judeţ, să vedem câţi elevi majori, sau părinţi ai şcolarilor minori vor opta pentru a urma cursul de religie, după ce vor primi toate datele necesare. Este o problemă, dacă vreţi, şi de educaţie. Elevii care nu vor opta pentru ora de religie, vor fi liberi, în acel timp, şi sperăm să găsim câteva modalităţi de ocupare a acestui interval orar, şi cu sprijinul legiuitorului. O problema poate apărea şi la cadrele didactice. Dacă nu-şi mai acoperă norma de 18 ore săptămânal, profesorii şi-o pot completa prin alegerea unei a doua specialităţi. Noi le vom acorda tot sprijinul şi, acolo unde este posibil, le vom completa catedrele. Sigur, ar fi foarte bine să rămână numărul minim de elevi la o clasă de învăţământ primar-gimnazial – 12 elevi , sau de 15 în învăţământul liceal, pentru a nu fi diminuată norma didactică. Dacă nu se ating aceste numere de şcolari, vor fi creeate grupe pentru religie ”, a declarat prof. Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al ISJ Dolj.
„Credem că mesajul acestei ore este foarte puternic”
Această oră de religie are şi o conotaţie socială, mai ales în mediul rural. „Credem că mesajul acestei ore este foarte puternic. Depinde şi de părinţi ce vor alege pentru copiii lor în acea oră liberă, dacă aplică pentru renunţarea la cursurile respective. Credem că renunţarea va fi mai mică în mediul rural, acolo unde comunităţile sunt strânse şi fiecare se cunoaşte cu fiecare. Este adevărat, a scăzut şi încrederea în Biserică şi poate, de aceea vor fi anumite probleme. Oricum, dacă în acest an şcolar nu se mai poate modifica foarte mult în orarul educaţional, recomandarea ministerului este ca, în 2015/2016, aceste ore de religie să fie trecute în program ori ca prima, ori ca ultima oră de curs. Elevii care vor renunţa la ora de religie nu vor avea afectată nota semestrială sau anuală”, a mai spus Nicuşor Cotescu.
Şi celelalte culte au aceleaşi drepturi
Ora de religie nu este doar pentru ortodocşi, ci şi celelalte culte religioase acceptate de legislaţia românească au aceleaşi drepturi. La ora actuală, statul recunoaşte 18 culte sau organizaţii religioase. „Până acum, nu avem solicitări pentru aceste ore de religie. Sigur, dacă vor exista cereri şi dacă vom găsi cadre calificate vom asigura desfăşurarea învăţământului religios în astfel de cazuri”, a completat Nicuşor Cotescu.