136 de ani de la naşterea lui Brâncuşi

0
471

Ieri s-au împlinit 136 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, eveniment ce a fost marcat şi de elevii şi profesorii Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii din Craiova care îi poartă numele, fiind locul unde sculptorul a învăţat şi şi-a dezvoltat abilităţile artistice. Cu acest prilej, au fost scoase din arhiva unităţii de învăţământ foaia matricolă a elevului Brâncuşi şi au fost trecute din nou, în revistă, principalele etape din viaţa lui, atât prin eseuri, cât şi printr-o expoziţie de carte, din care nu au lipsit imagini cu cele mai cunoscute lucrări „Coloana Infinitului”, ,,Masa Tăcerii ,,Poarta Sărutului”.

„Obiectivul acestor activităţi a fost ca sa se transmită elevilor, brâncuşienii de azi, valorile de artă şi cultură lăsate de ctitorul, al cărui nume  îl poarta colegiul nostru. Brâncuşi a fost şi va rămâne un deschizător de drumuri în cultura europeană şi internaţională. Pentru  a cunoaşte mai bine personalitatea şi opera acestui sculptor, care a şi fost elev al şcolii, vom continua activităţile educative şi pe parcursul săptămânii viitoare împreuna cu colaboratori şi parteneri permanenţi”, a precizat prof. Minodora Stănculescu, purtător de cuvânt

 

Născut la 19 februarie 1876, Constantin era al şaselea copil al lui Nicolae şi Maria Brâncuşi. Prima clasă primară a făcut-o la Peştişani, apoi a continuat şcoala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă şi de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii şi birturi.

În Craiova, în timp ce lucra ca ucenic, îşi face cunoscută îndemânarea la lucrul manual prin construirea unei viori din materiale găsite în prăvălie. Găsindu-se că ar fi de cuviinţă să dezvolte aceste abilităţi, el este înscris cu bursă la Şcoala de Arte şi Meserii (1894 – 1898), azi Colegiul de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”.

De la Craiova pleacă spre Bucureşti unde absolvă Şcoala de bellearte în 1902. În timpul studenţiei, chiar în primul an, în 1898, lucrarea sa „Bustul lui Vitellius” obţine „menţiune onorabilă”, în 1900 cu sculptura „Cap al lui Laocoon” obţine medalia de bronz, iar cu „Studiu” din 1901 câştigă medalia de argint. Timp de doi ani, între 1900 şi 1902, cu ajutorul doctorului Dimitrie Gerota, realizează „Ecorşeu”, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc, lucrare căreia i se atribuie o medalie de bronz.

În 1903 primeşte prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din Bucureşti. Acest bust a fost comandat de un consiliu format de fostul său profesor Dimitrie Gerota, pentru a îl ajuta pe Brâncuşi să plătească drumul până la Paris.