Filmul „Pororoca” va rula şi la Cinema Patria, începând de duminică

0
422

„Pororoca”, cu scenariul şi regia de Constantin Popescu cunoscut pentru filme precum „Portretul luptătorului la tinereţe”, „Principii de viaţă” sau scurtmetrajul „Porcul” din „Amintiri din epoca de aur” , a fost lansat, ieri, în cinematografele din România. La Craiova, filmul va avea trei proiecţii la Cinema Patria: duminică şi luni, de la ora 17.45, şi joi de la ora 15.30. Filmul i-a adus trofeul pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian lui Bogdan Dumitrache, fost actor al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova în perioada 2001-2003. Printre spectacolele în care publicul craiovean l-a putut vedea se numără „Îmblânzirea scorpiei” (regia: Mircea Cornişteanu).

Filmul  „Pororoca” spune povestea lui  Tudor (Bogdan Dumitrache) şi a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

„Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel. Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea”, spune regizorul Constantin Popescu.

Pororoca este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu şi râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălţimi de 4 m. Numele său provine din limba indigenă Tupi, tradus „răget puternic” sau „care poate distruge totul cu o furie intensă”. Filmul va fi prezentat săptămâna următoare în competiţia Voices a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, care va avea loc în perioada 24 ianuarie – 4 februarie.

Din distribuţie fac parte Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.