Se încearcă reluarea dialogului cu Rusia, pe “baze pragmatice”

1
147

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la reuniunea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, că România doreşte un dialog cu Rusia „pe baze pragmatice şi cuprinzătoare”. „În perioada următoare, credem că se cuvine să ne regăsim şi cu Federaţia Rusă în promovarea aceloraşi valori ale spiritului european, pe linia evoluţiilor pozitive înregistrate deja în relaţiile economice bilaterale. Aşa cum am arătat în repetate rânduri, România doreşte să consolideze dialogul cu Rusia pentru valorificarea oportunităţilor de cooperare, pe baze pragmatice şi cuprinzătoare, în spiritul unui dialog deschis şi european, care să ţină cont atât de profilul internaţional, cât şi de interesele fiecărui stat”, a punctat şeful statului.

Instalarea americanilor la baza de la Mihail Kogălniceanu, extinderea NATO către Est, summitul Alianţei găzduit de Bucureşti în 2008, apoi războiul cu Georgia, schimbarea de putere din Republica Moldova, în 2009, suspendarea, de către Rusia, a Tratatului privind Forţele Convenţionale din Europa (CFE), războiul gazelor sau participarea României la scutul antirachetă sunt tot atâtea evenimente care au marcat relaţia bilaterală cu Federaţia Rusă în ultimii ani. Se adaugă, la toate acestea, unele declaraţii tranşante ale preşedintelui Traian Băsescu – de la „lacul rusesc” la cele privitoare la mareşalul Antonescu – ce nu au fost deloc pe placul Moscovei.
În acest timp – în care, pe plan bilateral, relaţia politică româno-rusă a evoluat cu suişuri, dar mai ales coborâşuri – relaţia economică a mers mult mai bine, este părerea unanimă. Lukoil, TMK, Mechel sunt companii bine poziţionate pe piaţa din România, în timp ce oficialii Gazprom discută din ce în ce mai des cu autorităţile române relaţii de afaceri, inclusiv în ceea ce priveşte participarea la conducta de transport gaze South Stream. În ultimul timp, România a transmis tot mai multe semnale că îşi doreşte o normalizare a relaţiilor şi în plan politic, punând accent pe pragmatism.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.