Trei concerte de colinde, cu casa închisă, la Filarmonica „Oltenia”!

0
246

Deschis cu un concert dedicat viitoarelor mămici, pe 13 decembrie, în sala mare a Primăriei Craiova, și altul susținut, pe 15 decembrie, în holul central al Universității, în debutul Târgului de Crăciun Winterland, sezonul de colinde continuă la Filarmonica „Oltenia”. Datorită numărului mare de solicitări din partea publicului, nu mai puțin de trei concerte dedicate sărbătorilor de iarnă vor fi prezentate în perioada aceasta. Toate vor fi susținute, cu casa închisă, de Corala Academică a instituției – în zilele de 19 și 20 decembrie, de la ora 19.00, cu Valentin Gruescu la pupitrul dirijoral, și pe 22 decembrie, de la ora 17.30, sub conducerea muzicală a Manuelei Enache. În program se regăsesc unele dintre cele mai frumoase colinde și cântece de iarnă, din repertoriul românesc și internațional, toate cântate lângă bradul deja împodobit pe scena Filarmonicii craiovene.

Tradiția colindatului în Ajunul Crăciunului este veche la Filarmonica „Oltenia”, an de an instituția invitându-i pe craioveni să asculte cântările ce vestesc apropiata sărbătoare a Nașterii Domnului. În acest decembrie, trei sunt întâlnirile cu publicul prilejuite de concertele de colinde. Iar primele două îl readuc la Craiova pe maestrul Valentin Gruescu – dirijor de cor, compozitor şi profesor cu peste 35 de ani de activitate artistică, făcând parte din elita muzicienilor din ţara noastră. Astă-seară și sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 19.00, alături de Corala Academică aflată sub conducerea sa dirijorală își vor da concursul soprana Olga Șain, tenorul Cristian Radina, artiștii instrumentiști Sorin Săceanu, Emanoil Chelaru, Marius Toma, Adrian Marinescu (percuție), Răzvan Nicolae, Geo Fabian (chitară) și, la pian, Corina Stănescu.

«Este, ca întotdeauna, un prilej de bucurie să fiu împreună cu artiștii Filarmonicii „Oltenia”. Avem deja o tradiție – cred că sunt 15 de când, periodic, sunt invitatul acestei minunate instituții de cultură cu notorietate națională și internațională. Vom face o sărbătoare pentru sufletele craiovenilor care se pregătesc de aceste frumoase sărbători. Avem un repertoriu specific unei asemenea ocazii speciale, cu lucrări ce fac parte din marele tezaur al culturii românești și universale, astfel încât reamintirea momentelor esențiale petrecute cu mai bine de două mii de ani în urmă să fie un prilej de înnobilare spirituală pentru publicul care vine să ne asculte. Sunt, așadar, lucrări tradiționale românești, colinde clasice cunoscute și foarte cunoscute, unele îmbrăcate într-o haină nouă, modernă, plus surprize…», a declarat Valentin Gruescu.

Valentin Gruescu

Al treilea concert de colinde al Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia” va fi prezentat luni, 22 decembrie, de la ora 17.30, sub conducerea dirijorului Manuela Enache. Studentă bursieră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (2004-2008), specializarea Dirijat cor academic (clasa conf. univ. dr. Valentin Gruescu), tânăra muziciană a urmat în paralel şi modulul instrumental de vioară. Tot aici, în 2010 a absolvit cursurile de master în Stilistică dirijorală, specializarea Dirijat Cor academic, iar în perioada 2009 – 2010 a beneficiat de o bursă de studii în cadrul Birmingham Conservatoire (Marea Britanie).

În programul concertelor din 19 și 20 decembrie, ora 19.00:

*** „Tânărul Crai”

Ioan Costescu: „Bună dimineaţa”

Ioan Cristu Danielescu: „Bună dimineaţa la Moș Ajun!”

Alexandru Podoleanu-Ioan D. Chirescu: „Bună dimineaţa”

Paul Constantinescu: „Minune prea mare”; „Catavasiile Naşterii Domnului”

Gheorghe Danga, aranjament Valentin Gruescu: „Linişte”

Tiberiu Brediceanu: „Iată, vin colindători”

Nicolae Lungu: „La Vitleem colo-n jos”

Dumitru Georgescu Kiriac: „Plecarea magilor”

Ioan Cristu Danielescu: „Leroi Doamne”

Valentin Cîrlig: ”Și se întâlni c-un d-Ajunu”; „În coliba-ntunecată”

Valentin Teodorian: „Colindul clopotelor”

Valentin Gruescu: „Visul legănat”

Gheorghe Danga, aranjament Valentin Gruescu: „Bună dimineaţa”

*** aranj. Valentin Gruescu: „Candlelight Carol”; „Dimineaţa lui Crăciunu”

*** tradițional francez, sec. XVI: „Ding Dong Merrily on High”

Adolphe  Adam, aranjament Valentin Gruescu: „Noel” 

Herbert Bittrich, prelucrare Valentin Gruescu: „Festejo de Navidad”

Eugen Cuteanu, aranjament Valentin Gruescu: „Mulţi Ani !”

În programul concertului din 22 decembrie, ora 17.30:

*** (arr. Nicolae Lungu): „Mărire-ntru cele-nalte”

*** (arr. Valentin Gruescu): „Dimineața lui Crăciunu”

Valentin Teodorian: „Legănelul lui Iisus”

Gheorghe Budiș: „Cântec de Crăciun”

Stelian Olariu: „Moș Crăciun”

Valentin Teodorian: „Colindul clopotelor”

Georg Friedrich Haendel (arr. Sabin Pautza): „Joy to the world”

Sabin Pautza: „Glorious Kingdom”; „Gloria”

Franz Gruber: „Stille nacht”

*** „A la Nanita Nana” (cântec tradițional spaniol); „The First Noel”; „Jingle Bells”; „Deck the Hall”

Irving Berlin (arr. Sabin Pautza): „White Christmas”

Mykola Leontovich: „Ring Christmas Bells”