„Centralul” – pregătit de demolare

0
409

Scaunele şi gardurile au fost deja înlăturate de pe stadionul „Ion Oblemenco”

De câteva zile arena „Ion Oblemenco” a intrat în faza preoperatorie. Intervenţia va surveni după ce va fi stabilit „doctorul”. Contractul de proiectare şi execuţie a noului stadion a fost scos la licitaţie pe 18 noiembrie de Compania Naţională de Investiţii, data-limită pentru depunerea ofertelor fiind 22 decembrie. Consiliul Local a alocat deja aproape 350.000 de euro pentru demolarea stadionului, urmând a avea loc o licitaţie în acest sens. Până atunci, stadionul trebuie „dezgolit” de ceea ce poate fi refolosit. Sudori cu autogen au tăiat deja suporturile de fier pentru a desprinde scaunele rămase, unele fiind smulse la ultimul meci, derby-ul Craiova – Steaua, când unii fani au ţinut să-şi ia un suvenir.

Tabela, depăşită din punct de vedere tehnic, pare mai mult un monument, pentru unii rămânând încremenită la acel 1-1 cu Benfica în semifinala Cupei UEFA din ’83. Ataşată de tabelă, fotografia „îngerului” Cristi Neamţu, pe care mama regretatului portar oltean o aşteaptă acasă, în altarul dedicat fiului său, pierdut acum 12 ani şi jumtate.

 Nocturna urmează să fie şi ea „răpusă”, deşi va rezista probabil până la începutul anului viitor. Instalaţia de nocturnă a fost dată în folosinţă în 2003, la un meci Universitatea Craiova – Ceahlăul 0-0, însă stâlpii au fost ridicaţi încă din 1991, când oltenii sperau să vadă cât mai curând meciuri la lumina reflectoarelor. Aveau să aştepte „doar” 12 ani…

Stadionul de atletism ar fi dat în folosinţă în vara viitoare

Timp de 47 de ani a fost „Centralul” casa Universităţii Craiova, iar peste un an şi jumătate arena ar trebui să reapară, într-o formă modernă, pentru a sluji alte câteva decenii fotbalul din Bănie. Peste 50 de milioane ar costa modernul „Ion Oblemenco”, iar 10 % din sumă a fost alocată deja de municipalitatea craioveană. Restul urmează a fi virată de la guvern, cel care a destinat peste 150 de milioane de euro în 2015 pentru sectorul „complexuri sportive”.

Noul „Ion Oblemenco” nu va avea pistă de atletism, şi fiindcă aceasta nu poate fi pur şi simplu desfiinţată, aşa că va fi încorporată unui stadion cochet amplasat în acelaşi complex. Va fi o arenă destinată chiar atletismului, sport cu tradiţie şi palmares remarcabil în Bănie, de aproximativ 6.000 de locuri, care urmează să fie finalizată la jumătatea anului viitor. Stadionul de atletism va costa aproximativ 1,6 milioane de euro.

Echipa CS Universitatea Craiova se va muta din retur pe „Extensiv”, stadion care va suferi un uşor facelift al tribunelor şi vestiarelor, iar gazonul va fi ajutat să reziste unor meciuri de Liga I. Alb-albaştrii vor rămâne în Parcul Romanescu până în vară, când se vor muta pe arena de atletism din cadrul complexului modern „Ion Oblemenco”. Stadionul de atletism şi „Extensivul” pot găzdui aproximativ acelaşi număr de spectatori.

Un ziar a rezistat 45 de ani pe stadion

Cei care lucrează la „curăţarea” arenei au descoperit un număr al ziarului „Sportul” din data de 6 octombrie 1969. Practic, ziarul rezistă de 45 de ani pe arena din Bănie, vârât într-o ţeavă din gardul care împrejmuieşte tribunele. Îngălbenit de vreme, ziarul are pe prima pagină cronica unui meci amical dintre naţionala României şi Steagul Roşu Braşov, scor 3-1, disputat sub Tâmpa. Naţionala era calificată pentru turneul din Mexic 1970 şi a jucat în formula: Răducanu – Sătmăreanu, Hălmăgeanu, Dan, C. Dinu, Deleanu, Radu Nunweiler, Dembrovschi, Dobrin, Tufan, Lucescu. În interiorul ziarului era o cronică a meciului de eşalon secund, Gaz Metan Mediaş – Electroputere Craiova, scor 1-2. În 1969, Universitatea Craiova era de 5 ani în Divizia A şi juca de 2 ani pe „Central”, un de se mutase de pe arena din apropiere, „Tineretului”.

 

25.252 de locuri pe scaune avea arena „Ion Oblemenco”

30.854 de locuri va avea noua arenă din Bănie

17 luni este termenul de finalizare a lucrărilor noului stadion

52 de milioane de euro va costa construcţia noii arene

29 octombrie 1967 este data primului meci pe „Central”, România – Polonia la under 21

1996 este anul în care „Centralul” şi-a schimbat numele în „Ion Oblemenco”, după decesul „Tunarului”

15.000 de spectatori au fost la antrenamentul oficial al tricolorilor înaintea meciului cu Bosnia, în iunie 2003

50.000 de spectatori a fost recordul de asistenţă, la un meci Universitatea Craiova – Dinamo 1-0, în 1989

35.000 de spectatori este recordul de asistenţă pe arenă de când au fost montate scaune, la un meci Universitatea Craiova -. Steaua 3-1, în 2002