Creditul Ioanei Băsescu respectă procedurile bancare, dar poate fi discutat din punct de vedere moral

1
378

Preşedintele Comisiei de buget din Senat, care a condus ancheta privind activitatea CEC Bank – demarată cu scopul de a afla cum a luat fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, un credit de un milion de euro pentru achiziţionarea unui teren de circa 300 ha în judeţul Călăraşi, în localitatea Nana – a declarat, ieri, despre acest credit că a respectat procedurile bancare, dar că poate fi discutat la nivel de moralitate. Întrebat dacă în urma anchetei se poate spune că Ioana Băsescu a luat un credit preferenţial de la CEC, Cosmin Nicula a declarat că „acel contract a fost luat în condiţii de respectare a procedurilor bancare, discuţiile politice pot duce în direcţia de moralitate”. El a adăugat că se referă şi la discuţiile venite de la preşedintele Traian Băsescu. Senatorul PSD Viorel Arcaş a menţionat, la rândul său, că „este singurul credit, la valoarea respectivă (mai mare de un milion de euro), dat unei persoane fizice”, aşa că „aici putem să ne gândim la un anumit aspect de moralitate. Nu este vorba de un credit preferenţial, poate personalizat”. Senatorul UDMR Akos Mora a deturnat puţin discuţia, spunând că importante nu sunt creditele, ci ca CEC să devină în viitor acea bancă care să implementeze ceea ce doreşte Guvernul, şi anume o creştere economică şi să vină în sprijinul IMM-urilor. „Aceasta este recomandarea şi aici ne-am concentrat cu toţii, să creăm o platformă suficient de puternică, în aşa fel încât CEC să devină acel instrument de finanţare care lipseşte cu desăvârşire, astăzi, în finanţarea IMM-urilor, a agriculturii. Pe partea internă, există o lipsă de finanţare acută în piaţă, ori CEC poate deveni acel instrument important care să sprijine dezvoltarea economică”, a spus Mora.

Raportul comisiei senatoriale de buget privind activitatea CEC Bank a fost depus ieri la Biroul Permanent al Senatului, preşedintele acestei comisii, Cosmin Nicula, făcând iniţial declaraţii contrare cu privire la confidenţialitatea documentului. Prima oară, Nicula a declarat că nu poate da detalii privind concluziile raportului de anchetă, acestea urmând a fi prezentate presei de către Biroul Permanent al Senatului, adăugând că acesta urmează să fie discutat de conducerea Senatului pe 30 decembrie. Întrebat de ce comisia parlamentară a introdus date cu caracter confidenţial în raport, Cosmin Nicula s-a contrazis: „Ce date cu caracter confidenţial am spus că am introdus? Nu am spus asta”. Şi a continuat, trimiţându-i pe jurnalişti să citească Ordonanţa 99/2006, articolul 111, unde scrie de ce raportul comisiei este „secret”. Ulterior, acesta a revenit: „Acest raport este şi va fi făcut public şi nu conţine acele date cu caracter secret. Sunt confidenţiale, păi normal, iar dacă sunt confidenţiale ele nu fac parte din acel raport”. La insistenţele presei privind motivele pentru care raportul nu poate fi făcut public, Nicula a comentat: „Pentru că dumneavoastră nu aveţi ORNISS (n.r. – un certificat care oferă acces la date cu caracter secret), domnule, şi nu cred că aveţi acces la aceste date”.

1 COMENTARIU

  1. In editorialul de azi Cristian Tudor Popescu Il acuza ppe Ponta de prostie.Eu consider ca Ponta e un copil la pubertate.Cat de naiv poti fi sa crezi ca Matrozul (a se citi Basescu)putea sa faca asemenea greseli de care e acuzat,cand e urmarit cu telescoape astronomice?

Comments are closed.