Elevii de la Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova se specializează prin metode europene

0
2688

 La Craiova, sunt în derulare mai multe proiecte cu accesare de fonduri europene, prin Programul Erasmus + – „Schimb de bune practici în context european, pentru formarea profesională de calitate în domeniul auto”. Unul dintre ele se  desfăşoară la Liceul Tehnologic „George Bibescu” , iar, în urmă cu câteva zile, un lot de elevi ai instituţiei de învăţământ amintită s-a întors  din Spania, unde a participat la cursuri de specialitate şi la schimburi culturale. A fost un succes, aşa cum este întregul program .

În perioada 29 octombrie – 10 noiembrie 2019, în Spania, la Granada, s-a desfăşurat primul flux al Proiectului European Erasmus+, cu titlul „Schimb de bune practici în context european, pentru formarea profesională de calitate în domeniul auto”, 15 elevi de la Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova participând la acest schimb de experienţă. Dintre ei, cinci au fost din cls. a X-a (pregătire mecanic auto), o premieră, iar ceilalţi de la cls.a XI-a (calificarea „tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii”). Este un proiect amplu, care are ca perioadă de derulare 1 septembrie 2019 – 31 august 2020, fiind, deja, parcurse, mai multe etape. „Scopul este cel de a oferi elevilor o alternativă validă pentru instruirea practică, pentru a creşte calitatea formării profesionale, în vederea unor şanse sporite în carieră şi o mai bună angajabilitate. Elevii au fost repartizaţi la mai multe firme de specialitate, unde şi-au desăvârşit pregătirea. Mai multe vă pot spune cei care i-au însoţit în Spania”, a precizat prof.  Petre Cauc, director al Liceului Tehnologic „George Bibescu”. 

„Evaluările au fost la superlativ”

Copiii au fost însoţiţi în Spania de trei cadre didactice, care au coordonat activitatea. „De la începutul proiectului, am mai avut cinci schimburi de experienţă de acest fel, patru în Spania, una în Italia, iar acestea vor continua şi anul viitor, când va demara cel de-al doilea flux, destinat elevilor de cls. a XI-a de la Şcoala Profesională, în calificarea „mecanic auto”. Cele precdente, în afara ultimului, au fost pentru calificarea în tehnician electric, electronist auto şi mecanic întreţinere şi reparaţii. Cel de acum, de la Granada, a fost numai pentru mecanic de întreţinere şi reparaţii. Cu totul, sunt peste 100 de elevi cuprinşi în proiect, la toate specializările. Copiii au mers în practică la mai multe firme specializate şi au deprins mai multe cunoştinţe”, a spus prof.  Simina Constantinov, coordonator de proiect, care i-a însoţit pe tineri în Spania. La rândul său, prof.  Laurenţiu Dumitru, director adjunct la „George Bibescu”, de asemenea prezent în Spania, a menţionat: „Copiii au reuşit să depăşească şi bariera lingvistică şi s-au comportat extraordinar. Evaluările făcute după stagiul de practică au fost la superlativ, criteriile fiind foarte stricte. I-am trims ca mecanici şi s-au întors cu certificate de calificare”. 

Opiniile elevilor

Dar, cei mai fericiţi sunt elevii, care spun că, în urma certificatelor obţinute, s-au ales cu o calificare şi, mai mult, vor să rămână în ţară, după absolvirea studiilor. Cu doi dintre ei , am şi vorbit. Mezina lotului, dacă se poate spune aşa,  Ştefania Adelina Ioana din cls. a X-a , ne-a împărtăşit din experienţa acumulată: „A fost ceva extraordinar. Dar, nu a fost ceva diferit faţă de ceea ce învăţăm aici, la noi, în şcoală. Oamenii de acolo ne-au primit foarte bine, am discutat cu ei, iar experienţele culturale sunt foarte mari, mai ales după ce am participat la diverse acţiuni de acest fel. Îmi doresc o carieră în mecanică, nu m-am gândit, încă, şi la studii superioare în domeniu, dar mi-aş dori să rămân în ţară”. La rândul său, Viorel Constantin Purcel, cu un an mai mult de experienţă decât Adelina, ne-a precizat: „Am învăţat lucruri importante, unele pe care nu le cunoşteam şi am găsit oameni deschişi să ne înveţe. Pentru mine, a fost ceva extraordinar. Îmi doresc să devin mecanic auto şi să profesez, mai ales în România”.