Primarul Craiovei: „Să nu irităm foarte tare Complexul Energetic” / Factura la întreținere arde cu scântei

0
503

Primarul Craiovei îi îndeamnă pe locatari să-și plătească, în această iarnă, facturile la întreținere pentru a nu irita și mai mult Complexul Energetic, care este principalul furnizor al Termoficării, dar și cel mai creditor. Deoarece dosarul falimentului nu a primit deocamdată un verdict final din partea instanței, autoritățile locale se tem că acumularea de datorii de la populație, care s-ar putea întâmpla în aceste luni friguroase, ar determina CEO să se rupă cu totul de Craiova, ceea ce ar fi, în opinia municipalității, o catastrofă.

Complexul Energetic Oltenia este principalul furnizor de apă caldă care este necesară pentru prepararea gigacaloriei pentru încălzirea blocurilor din Craiova. Cum el asigură cea mai mare parte a materiei prime, are și cea mai mare creanță de recuperat de la Termo. Din datoria totală de 373 milioane de lei (80 milioane de euro), 299 milioane de lei (70 milioane de euro) trebuie să fie plătite către CEO, Direcției Generale a Finanțelor Publice Craiova – circa 60 de milioane de lei, Companiei de Apă Oltenia -17 milioane de lei și Primăriei Craiova – 9 milioane de lei). Pe lista creditorilor se mai găsesc CEZ, GdF Suez, Salubritate Craiova și alte societăți mai mici. Având de recuperat această sumă uriașă, CEO a cerut, la începutul acestui an, insolvența SC Termo Craiova.

SC Termis așteaptă pe margine

Numai că instanța a respins planul de reorganizare cu care a venit administratorul judiciar, SC Siomax SRL din Târgu Jiu, și a dispus, totodată, începerea procedurii falimentului și dizolvarea societății. Primăria Craiova a înființat rapid o nouă societate, SC Termis, care nu a mai apucat să-și intre în pâine pentru că instanța superioară, Curtea de Apel Craiova, a suspendat falimentul și dizolvarea SC Termo Craiova SRL. „Termoficarea este în continuare în procedură de insolvență. Noi avem procesul pe rol pentru hotărâre definitivă și irevocabilă să vedem dacă se pronunță falimentul sau nu. Indiferent ce se va întâmpla la acea hotărâre, noi suntem pregătiți pentru că avem și varianta de rezervă, după cum foarte bine știți”, a răspuns primarul Olguța Vasilescu întrebată fiind în legătură cu soarta SC Termo.

Autoritățile insistă la plata facturilor

Edilul-șef al Craiovei insistă ca toți locatarii care au contracte cu SC Termo pentru apă caldă și căldură să-și plătească facturile la zi pentru a nu tensiona și mai mult situația cu principalul furnizor. „Eu insist la craioveni să-și plătească facturile la agentul termic, exact așa cum fac și cu gazele, curentul electric și cu alte firme care nu sunt de stat. Cu certitudine, toți trebuie să-și plătească facturile la întreținere. Susțin și acum nu este cazul să irităm foarte tare Complexul Energetic pentru că dacă ei văd că nu se mai încasează facturile și nu mai pot să-și recupereze pagubele, s-ar putea să ceară chiar ei falimentul și să nu mai vrea să semneze un contract cu noua societate. Ceea ce ar fi catastrofal pentru Craiova”, a precizat primarul. Se pune problema ca, dacă se pronunță falimentul Termo și este activată noua societate de distribuție, SC Termis Craiova va avea nevoie de un nou contract de furnizare a apei calde cu CEO.

Primăria se opune creșterii prețului la gigacalorie

Dacă falimentul este, deocamdată, suspendat de către instanță, SC Termo întâmpină o altă dificultate. De această dată este vorba de o problemă legată de prețul agentului termic. În planul de reorganizare, administratorul judiciar Siomex SRL Târgu-Jiu a prevăzut o creștere a tarifului gigacaloriei livrate popoulației, măsură cu care autoritățile locale nu sunt de acord. „Am fost informată că administratorul judiciar dorește să majoreze prețul gigacaloriei, dar vreau să vă aduc aminte, că poate ați uitat: Craiova este singurul oraș din România care a scăzut costul la gigacalorie în 2012 și de atunci nu a mai crescut. Nu avem nici un fel de motiv să ne dorim o creștere a costului la gigacalorie”, a mai spus Olguța Vasilescu.

Consilierii municipali au ultima decizie

Potrivit primarului, hotărârea de a majora tariful la agentul termic livrat populației  aparține CLM Craiova. Cu alte cuvinte, administratorul judiciar poate să avanseze această propunere, iar municipalitatea să întocmească proiectul de hotărâre în acest sens, dar consilierii municipali să nu fie de acord și să ofere un vot negativ. „Deocamdată nu luăm în calcul această variantă, nici măcar nu avem în vedere această variantă”, a respins cu totul ideea primarul Craiovei. Furnizarea de energie termică a început de la sfârșitul lunii octombrie și ar urma să se oprească la sfârșitul lunii martie când se încheie, oficial, sezonul rece. Pentru luna noiembrie și cele câteva zile din octombrie, locatarii sunt taxați ca și iarna trecută, prețul gigacaloriei fiind același: 220,5 lei pentru populație. De menționat faptul că acest tarif de facturare a rămas neschimbat din anul 2012. În cursul unei ierni cu temperaturi medii, se apreciază că se consumă 350.000 de gigacalorii pentru încălzirea populației din Craiova.