Craiovenii se pot testa gratuit împotriva hepatitei în cadrul unei campanii ce va avea loc mâine, între orele 10.00-17.00, în curtea Spitalului Județean. Caravana „Stop HEPATITA!”, o inițiativă a Fundației „Renașterea” pentru Sănătate, Educație și Cultură, ajunge la Craiova, obiectivele acestei acţiuni fiind conștientizarea populaţiei cu privire la această afecţiune şi prevenirea hepatitei A, B și C.
România se află pe primul loc în rândul țărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Mai mult, potrivit rezultatelor publicate într-un studiu internațional de prevalență și estimare a nivelului de infecție cu virusuri hepatitice B și C, situația estimată pentru România la nivelul anului 2013 un număr de 1.016.800 locuitori ar fi infectați cu virus hepatitic B și 635 500 locuitori ar putea fi infectați cu virus hepatitic C. Pentru hepatita virală de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa România pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene ca rată a incidenței cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).
În Europa majoritatea statelor înregistrează o prevalență a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. România, Moldova și Italia sunt singurele state cu o prevalență încadrată în categoria de peste 2,5%. În majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infecții în urmă cu 20-40 ani, evoluția îndelungată a bolii expunându-le la riscul de a evolua către forme agravate de ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular.
Program la nivel naţional
Programul naţional „Stop HEPATITA!” prevede acţiuni pentru un an în toate zonele importante. Sunt acțiuni de informare și educare a copiilor, tinerilor și adulților. Așadar, pentru hepatita A se vor desfășura acțiuni de educare privind importanța igienei, fiind organizate, de la caravane școlare, la programe de campanii complexe de educare. Pentru hepatita B, vor exista campanii de informare despre importanţa prevenției atât prin vaccinare, cât și protejare sexuală. În ceea ce privește hepatita C, vor fi demarate campanii de detectare a bolii, de conștientizare a implicațiilor ei și a posibilităților de vindecare.
Infecția cronică cu virus hepatitic C este principala cauză a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular și a transplantului hepatic în numeroase țări, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de ciroză hepatică și aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular înregistrate la nivel global. Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauză hepatică, aceasta fiind cotată la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventă cauză de deces. Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice se asociază cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.