Criza de sânge loveşte bolnavii de cancer

0
359

Medicii craioveni susţin că în momentul de faţă cantitatea de sânge colectată la Centrul de Transfuzii Sanguine este insuficientă comparativ cu cererea foarte mare înregistrată la Clinica de oncologie a Spitalului Judeţean din Craiova. Ar fi nevoie de un număr mai mare de persoane dispuse să doneze sânge, însă acest lucru abia dacă se întâmplă chiar şi atunci când sunt organizate campanii cu acest scop. O astfel de iniţiativă va avea loc şi săptămâna viitoare când sub sloganul „Donează Sânge! Fii Erou!”, studenţii medicinişti îi invită pe craioveni să dea dovadă de spirit civic.

Începând de luni, timp de cinci zile, cei care vor să dea o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă pe patul de spital sunt aşteptaţi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova (CRTS), între orele 8:30-12:30, unde Societatea Studenţilor în Medicină din Craiova (SSMC), în colaborare cu Uniunea Studenţilor din Romania şi cadrele medicale ale CRTS organizează o campanie benevolă de donat sânge. Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova va pune la dispoziţia organizatorilor cadre medicale specialiste în domeniu ce vor respecta normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare.

Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce vor beneficia de produsele prelevate, se vor efectua o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie. În cazul în care donatorul suferă de o boala transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate. „Săptămâna viitoare organizăm o campanie adresată nu doar studenţilor ci tuturor craiovenilor. Aceasta are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor aflate fie după un accident, dar avem şi foarte multe cazuri de neoplasm la Craiova. Avem un deficit de sânge foarte  mare nu numai în Dolj ci în toată ţara. Sperăm ca anul acesta să depăşim ce s-a întâmplat anul trecut”, a declarat Iulia Roşca, coordonator local al campaniei „Donează sânge! Fii erou!”.

„Se stoarce punga de sânge la maximum pentru că altfel riscăm să pierdem pacientul”

După spusele specialiştilor nevoia de sânge se resimte în toată ţara. De transfuzii au nevoie victimele accidentelor rutiere, cei care suferă intervenţii chirurgicale, dar mai ales bolnavii de cancer. „Am avea nevoie de 15 pungi de sânge pe zi. Primim însă două trei, iar când avem urgenţe, tinere de 30-40 de ani vin cu patru grame de hemoglobină. Se stoarce punga de sânge la maximum pentru că altfel riscăm să pierdem pacientul. Centrul de Transfuzii ne ajută atât cât poate, însă, criză de sânge este în toată ţara. Când avem grupe rare ne sunăm colegii şi vreau să spun că în special cei de la Gorj şi Vâlcea sunt foarte săritori, dar asta implică alte cheltuieli. În campaniile precedente, în afară de studenţii de la medicină restul nu prea au răspuns acestui apel”, a precizat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, şeful Clinicii de oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Beneficii pentru donatori

Înainte de toate, pentru a dona sânge craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu fi suferit de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge în ultimele 72 de zile.

Pentru a-i încuraja să vină la Centrul de Transfuzii, donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare de 60 lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru despistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie este determinată hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.