Cu câteva zile în urmă, vorbim de data de 17 octombrie, la Hotelul “Euphoria” din Craiova (Sala de conferințe) s- a desfăşurat evenimentul de multiplicare din cadrul proiectului “Erasmus+ Proiecte de parteneriat strategic Shoes (Choose) Your Life – A New Educational Approach to STEAM JobsNr.proiect2021-1-PT01-KA220-SCH-000027935, cofinanțat de Comisia Europeană “. Cu mai multe detalii venim prin precizările directorului instituţiei de învăţământ preuniversitar din Dolj, prof. Dumitru Iftimov.
Ȋn cadrul acestui proiect, au fost prezentate obiectivele şi rezultatele finale , produsele intelectuale( R1 – Pachet educațional SYL „bazat pe STEAM”pentru elevii “generației Z”, constituit din instrumente educaţionale, aplicații imersive în realitate virtuală, R2- Ghid de bune practicidestinateprofesorilor cu instrumentedigitale, aplicatii STEAM, secvențe de lecții, metode de lucru cu elevii, R3–Site-ul proiectului : www.shoesyourlife.eu) .”Evenimentul de multiplicare a urmărit , totodată, transferul de bune practici între participanți , invitați şi reprezentanți mass media. A fost un prilej pentru cei prezenți de a împărtăşi opinii legate de proiectele Erasmus+, dar şi despre alte tipuri de finanțare , cum ar fi Granturile Norvegiene . Ȋn cea de a doua parte a evenimentului, în cadrulu nui “Workshop”, participanții au aflat informații despre proiectele Erasmus +, în domeniul mobilităților de formare pentru elevi şi profesori”, a precizat prof. Dumitru Iftimov, manager al Colegiului Economic “Gheorghe Chițu.
Proiecte peste proiecte
Instituţia de învăţământ preuniversitar este deținătoare al Cartei VET şi al unei Acreditări Erasmus+ în domeniul “Formării Profesionale,” Nr. contract 2020-1-RO01-KA120-VET-095405. Atelierul a continuat cu prezentarea unui alt tip de proiect , implementat de Colegiului Economic “Gheorghe Chițu” în parteneriat cu U.A.T “Şimnicul de Sus”, proiect inanțat din granturile SEE. “Invitații au fost familiarizați cu Programul de Educație, Burse, Ucenicie ș iAntreprenoriatul Tinerilor din România, în special cu proiectul “Devenim specialiști la locul de muncă”, nr. 2021 – EY – PCVET – 0025, finanțat prin Granturile S.E.E. – MecanismulFinanciar2014– 2021 . Un proiect ambițios , care a avut ca scop ȋmbunătăţirea activității de instruire practică a elevilor, calificarea “Tehnician ȋn administraţie”, ce se formează ȋn domenii VET, ȋn cadrul stagiilor practice la agenții economici locali. Acesta a urmărit , deopotrivă, dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și a tutorilor de practică , pentru a îmbunătăți procesul de învățare la locul de muncă al elevilor, prin efectuarea unei vizite de studiu în Portugalia. Au fost prezentate produsele finale, obținute în aceste proiecte, ca rezultate ale învățării, (ghiduri pentru tutori, ghid comparativ în sistemul de învățământ din România şi Portugalia, caiete de practică pentru elevi, jurnale de practică, CDL-uri Tehnician în administrație), o serie de materiale utile atât pentru tutorii de practică, cât şi pentru elevi. Obiectivul urmărit de aces teveniment a fost acela de a prezenta şi de a promova rezultatele obținute în cadrul proiectelor europene, precum şi realizarea unui spațiu de interacțiune, colaborare şi transfer de cunoştiințe între participanți”, a mai spus Dumitru Iftimov.