Era odată o babă şi un moşneag. Baba avea o găină, şi moşneagul un cucoş; găina babei se oua de câte două ori pe fiecare zi şi baba mânca o mulţime de ouă; iar moşneagului nu-i da nici unul… Aşa începe povestea şi aşa, cum a fost ea lăsată cu măiestrie de Ion Creangă şi citită cu atâta bucurie de generaţii întregi, o spun şi actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” din Craiova, într-un spectacol vesel, muzical, plin de umor şi de învăţăminte. Cu o distribuţie complexă, care îmbină jocul actoricesc cu mânuirea păpuşilor, sub coordonarea regizorului Iulia Cârstea, cu un decor şi costume desprinse din lumea tradiţională a satului, muzică special concepută pentru firul acţiunii de Alin Macovei-Moraru, „Punguţa cu doi bani” va stârni, cu siguranţă, în public râsete, bună dispoziţie şi ropote de aplauze. Aşadar… Cucurigu! Boieri mari, poftiţi la premiera spectacolului, de sâmbătă, 21 octombrie, ora 18.00! Sau la următoarea reprezentaţie, de duminică, 22 octombrie, ora 11.00!
Prima premieră a stagiunii artistice 2017-2018 la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, „Punguţa cu doi bani”, după Ion Creangă, îi scoate la rampă pe actorii Mugur Prisăcaru, Cosmin Dolea, Oana Stancu, Alis Ianoş, Emanuel Popescu, Daniel Mirea, Adriana Ioncu, Ionica Dobrescu, Alla Cebotari, Rodica Prisăcaru şi Iulia Cârstea. „O poveste pe care o ştim cu toţii din copilărie şi o propunere de spectacol foarte veselă, dinamică, muzicală. Toţi copiii, indiferent de vârstă, se vor regăsi în ea – vor avea momente de educaţie, de umor, elemente din satul oltenesc”, a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Adriana Teodorescu, manager al Teatrului „Colibri”. Afişul spectacolului este realizat folosind desene de Ioana Popescu (7 ani).
Iulia Cârstea: „Este un spectacol frumos şi dinamic, aşa că îi invit pe toţi copiii să îl vadă!”
Publicată prima oară în „Convorbiri literare” (nr. 10, 1 ianuarie 1876), povestea „Punguţa cu doi bani” a cunoscut, de-a lungul anilor, mai multe viziuni regizorale la Teatrul „Colibri”, dorindu-se mereu păstrarea ei în repertoriu datorită succesului de care se bucură. Pentru Iulia Cârstea, cunoscută publicului ca actriţă, spectacolul vine după alte trei montări de succes pe care şi-a pus semnătura: „Albă ca Zăpada”, „Capra cu trei iezi” şi „Prietenii Motanului Încălţat”. „Vă daţi seama câţi ani au trecut de la publicarea poveştii şi până acum, câte generaţii de copii s-au bucurat de aceste povestioare extraordinare ale lui Ion Creangă? Pentru că sunt frumoase, jucăuşe, au morală…”, spune Iulia Cârstea. „Spectacolul acesta este împărţit în patru tablouri. În fiecare există acţiune, conflict. Se merge pe compoziţie. Avem păpuşi foarte frumoase, deci se şi mânuieşte, şi un decor funcţional. Este un spectacol frumos şi dinamic, aşa că îi invit pe toţi copiii să îl vadă!”, a adăugat actriţa-regizor.
Oana Stancu – în rolul cocoşului înzestrat cu grai omenesc, Emilian Popescu – boierul cel hulpav…
Dacă în rolul cocoşului înzestrat cu grai omenesc, care schimbă viaţa stăpânului, îmbogăţindu-l, publicul o va putea aplauda pe Oana Stancu, în cel al găinuşei cea vrednică o va regăsi pe Alis Ianoş. Norocosul moşneag este Cosmin Dolea, iar baba cea zgârcită, care taie vecinului pofta de ouă… Mugur Prisăcaru. În trăsura boierului care întâlneşte cocoşul şi-i fură punguţa cu doi bani a urcat, cu talent şi umor, Emanuel Popescu. „Eu îl întruchipez pe boier, acel boier prezentat în imaginarul popular ca fiind lacom, hulpav şi fără scrupule. Ei bine, boierul nostru ar face orice ca să îşi mai sporească averea cu un singur ban. Gândiţi-vă, deci, ce ar face pentru doi bani! Deşi are două ajutoare de nădejde, rezultatul luptei va fi foarte strâns şi n-o să vi-l spun… Vă aştept la teatru să-l aflaţi!”, a fost invitaţia pe care actorul a lansat-o publicului, ieri, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Dau culoare spectacolului şi răţuşte guralive (Ionica Dobrescu, Iulia Cârstea), vesele ţigănci (Alla Cebotari, Ionica Dobrescu), precum şi vizitiul (Daniel Mirea) atât de îndrăgostit de Mariţa (Adriana Ioncu)…
***
„Este foarte mare nevoie de poveştile spuse în stil clasic, dar, în acelaşi timp, să nu fie vetuste. Iar acest spectacol are prospeţimea care înfrumuseţează povestea clasică. Eu sunt convinsă că va avea mare priză la public şi va fi unul dintre cele mai jucate din repertoriul teatrului, cel puţin în următorii ani”, a mai spus Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”.