Exporturile de carne de porc pe piața comunitară din toate exploatațiile comerciale din România ar putea fi reluate începând cu anul 2014, în prezent fiind așteptat raportul final pe pestă porcină din partea Comisiei Europene, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, într-un interviu acordat Agerpres.
Acesta a precizat că Autoritatea are nevoie și de un buget corespunzător pentru 2014, respectiv de cel puțin 230 de milioane de lei, numai pentru implementarea programului național strategic prin care se asigură supravegherea bolilor la animale, dar și siguranța alimentelor puse pe piață. Șeful ANSVSA consideră că în prezent nu mai există nici un impediment pentru deschiderea exporturilor de carne și de ovine vii în Turcia, dar și a tranzitului prin această țară către țările arabe, deoarece România a obținut statusul de țară cu risc controlat față de scrapie, iar cele 19 județe libere de această boală au fost publicate deja în buletinul oficial al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).