România este în prezent un uriaş şantier al marilor lucrări de infrastructură. Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu îşi respectă angajamentul de a face din investiţii o prioritate strategică. Cifrele o dovedesc! În prima jumătate a acestui an, Guvernul Ciolacu a făcut investiţii de două ori mai mari decât Guvernul Cîţu – USR şi de trei ori mai mult decât Guvernul Orban. Iar investiţiile continuă. În cei doi ani cu Sorin Grindeanu la Transporturi s-au finalizat şi sunt în execuţie un număr de kilometri aproape la fel de mare cu ceea ce era în circulaţie la momentul preluării mandatului.
Până în prezent, în mandatul ministrului Grindeanu s-au finalizat 215 km de drumuri de mare viteză, din care 130,6 km în ultimul an şi jumătate. Asta înseamnă din toate drumurile de mare viteză pe care se circulă efectiv în România, 1.115 Km, peste 11% s-au realizat numai în ultimul an şi jumătate.
În prezent sunt în lucru 781 de kilometri de drumuri de mare viteză: pe 518 kilometri s-au desfăşurat deja şantiere, iar restul de 263 de kilometri sunt în faza de proiectare. La acestea se adaugă încă 354 de kilometri de drumuri de mare viteză care sunt în faza de licitaţie. În plus sunt 231,67 de kilometri de drumuri naţionale pentru care, în prezent, CNAIR are în derulare 8 contracte de proiectare şi execuţie pentru reabilitare/modernizare.
Avansul lucrărilor pe Autostrada Moldovei (A7) este, de asemenea, relevant pentru determinarea cu care la ministerul Transporturilor se impune şi se susţine un ritm accelerat de realizare a investiţiile prioritare. Până la sfârşitul acestui an se va circula pe toate cele 4 tronsoane dintre Buzău-Focşani (82,4 km) şi pe 2 loturi dintre Ploieşti şi Buzău (Loturile 1 şi 2 cu o lungime cumulată de 48,35 km).
Dincolo de suma fără precedent destinată investiţiilor, 120 de miliarde de lei în acest an, echivalentul a peste 7% din PIB, extrem de importante sunt destinaţiile. Guvernul premierului Ciolacu acordă prioritate maximă investiţiilor cheie, strategice, care aduc competitivitate economiei naţionale, reduc decalajele şi stimulează dezvoltarea regională şi aduc mai multă bunăstare comunităţilor.
Trebuie remarcat că nu există judeţ al ţării în care să nu se lucreze la investiţii şi că cifrele demonstrează că actualul guvern reuşeşte să atingă performanţe fără precedent în ultimii 35 de ani în privinţa resurselor alocate. Numai în primele 3 luni ale acestui an s-au consumat peste 41 de miliarde de lei strict pentru finanţarea investiţiilor.