Guvernul României găzduiește la Palatul Victoria, expoziția ”Alianța Inimilor: România-Polonia”, în contextul reuniunii interguvernamentale româno-polone desfășurate astăzi la București.
Expoziția ilustrează, prin fotografii și copii ale unor documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, istoricul relațiilor bilaterale, care aniversează anul acesta o sută de ani.
Totodată, expoziția reprezintă un omagiu adus rezistenței eroice a poporului polonez în al Doilea Război Mondial. Astăzi se împlinesc 80 de ani de la refugiul polonez în România, când înalți reprezentanți ai guvernului și armatei poloneze, precum și aproximativ 100.000 de alți polonezi dintre care 60.000 de soldați, s-au regrupat temporar pe teritoriul nostru.
Pe lângă protecția umanitară, România a asigurat și tranzitul Tezaurului Băncii Naționale a Poloniei (70 de tone de aur), încă 4 tone de aur care nu au mai putut fi trimise fiind păstrate în siguranță până la sfârșitul războiului.
Cele mai importante momentele istorice surprinse în fotografii și documente:
– Restabilirea statalității Poloniei la sfârșitul Primului Război Mondial (1918)
– Convenția de Alianță defensivă între Polonia și România (3 martie 1921)
– Vizita în România a Mareșalului Józef Klemens Piłsudski și primirea sa de către Regele Ferdinand I (1922)
– Vizita Suveranilor României – Regele Ferdinand I și Regina Maria – în Polonia (1923)
– Tratatul de Garanție între România și Polonia (1926)
– Vizita Președintelui Poloniei în România (1937)
– Vizita Regelui Carol al II-lea în Polonia (1937)
– Sprijinul acordat Poloniei de România în perioada celui de-al doilea război mondial (protecție pentru refugiații polonezi, tranzitarea Tezaurului Poloniei prin România).