Prim-ministrul Viorica Dăncilă și mai mulți membri ai Cabinetului au discutat astăzi, la Palatul Victoria, cu delegația Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO), condusă de președintele executiv al AMRO, Eric Stewart, despre oportunitățile de dezvoltare a investițiilor în România, pârghie de consolidare a cooperării dintre România și SUA în toate domeniile circumscrise Parteneriatului Strategic.
”România este aliat ferm și responsabil al Statelor Unite, iar pentru dezvoltarea cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic este nevoie de cât mai multe investiții”, a declarat premierul Viorica Dăncilă. Șeful Executivului a subliniat deschiderea Guvernului pentru dialog, în scopul identificării soluțiilor adecvate pentru eliminarea barierelor birocratice și legislative, astfel încât România să ofere un cadru cât mai prietenos pentru mediul de afaceri.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat măsurile de stimulare a investițiilor adoptate deja de Guvern, între care modificarea Legii achizițiilor publice, a schemei de ajutor de stat pentru investițiile cu impact major în economice, precum și cele 21 de proiecte care vor fi realizate în parteneriat public-privat.
Reprezentanții companiilor americane prezente la întâlnire au mulțumit Guvernului pentru deschidere și au arătat interesul de a extinde investițiile în România în industria de apărare, în domeniile medical, IT, energie, mediu și infrastructură.
Președintele executiv al AMRO, Eric Stewart, a asigurat că reprezentanții investitorilor americani vor susține în continuare aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Șeful Executivului a mulțumit pentru susținere și a subliniat că reducerea birocrației, creșterea transparenței și predictibilității legislative fac parte din preocupările constante ale Guvernului, ca partener al mediului de afaceri.
Un aspect important al discuțiilor de astăzi de la Palatul Victoria l-a reprezentat dezvoltarea cooperării în domeniul industriei de apărare. Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a menționat relația privilegiată a României cu Statele Unite și ponderea deținută de domeniul apărării în cooperarea din cadrul Parteneriatului Strategic.
Referitor la interesul manifestat de investitorii americani din industria de apărare față de România, a fost subliniat interesul Guvernului de a stimula investițiile. ”Ne dorim ca o parte cât mai mare din cota de 2% din PIB alocată apărării să se regăsească în industria națională de apărare, prin atragerea de contracte de offset – transfer tehnologic și cooperare industrială”, a declarat ministrul Mihai Fifor.
Din delegația României prezentă la întâlnirea de la Palatul Victoria au mai făcut parte ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, ministrul economiei, Dănuț Andrușcă, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul sănătății, Sorina Pintea.