Marcel Iureș, Horațiu Mălăele și Tudor Gheorghe, pe scena Teatrului Național din Craiova

0
529

Odată cu noua stagiune artistică 2014-2015, al cărei debut a avut loc la începutul acestei săptămâni, Teatrul Național „Marin Sorescu” ridică, din nou, cortina pentru spectacole invitate din țară, ca și pentru unii dintre cei mai apreciați și aplaudați actori. Așa sunt Horațiu Mălăele, Marcel Iureș, Tudor Gheorghe, George Mihăiță și alții, pe care publicul craiovean îi va putea (re)vedea în câteva reprezentații din programul lunilor septembrie și octombrie. Un eveniment se anunță recitalul Sunt un orb”, de sâmbăta viitoare, în care Horaţiu Mălăele combină cu măiestrie şi naturaleţe comedia cu poezia, recitând versuri din poeţi români contemporani, cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi. Pe 13 octombrie, Tudor Gheorghe va prezenta, pe aceeași scenă, „Lecția” – un concert unic, în care maestrul arată cât de frumoasă este limba română și care cuprinde poezii deosebite şi mult umor, aducând în centrul atenţiei adevăratul folclor românesc. Biletele se găsesc la vânzare la Agenția TNC (tel: 0251.413.677).

Horaţiu Mălăele combină cu măiestrie şi naturaleţe comedia cu poezia

Un recital extraordinar de poezie, umor şi emoţie propune Horațiu Mălăele sâmbătă, 27 septembrie, de la ora 20.00, în Sala „Amza Pellea” a Naționalului craiovean. Intitulat „Sunt un orb”, spectacolul este format dintr-o pleiadă de poezii despre dragostea animalieră, picturală, de mamă, de soţie prin versurile lui Nichita Stănescu, Teodor Pâcă, George Topârceanu, Emil Brumaru, Mircea Micu, George Ţărnea, Geo Dumitrescu, Nazim Hicmet ș.a. Alături de poezie, se va regăsi umorul inconfundabil al actorului presărat cu muzică şi improvizaţie.

«Spectacolul Sunt un orb” cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar şi proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba şi despre dumneavoastră», spune Horațiu Mălăele. Un bilet costă 49 de lei.

Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952. A absolvit, în 1975, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, secţia Actorie, clasa prof. univ. Octavian Cotescu. A fost angajat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț și la Teatrul Nottara. Din 1996 este actor al Teatrului Bulandra.

Marcel Iureș și George Mihăiță, pe urmele „Moromeților” lui Marin Preda

După seria spectacolelor care revalorifică poveștile și actul povestirii, Teatrul ACT din București a revenit, la începutul primăverii, cu o propunere unică în spațiul scenei teatrale din România: „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”. Un spectacol pe un text care porneşte de la romanul iconic al literaturii române postbelice – „Moromeţii”, de Marin Preda. Doi mari actori, Marcel Iureș și George Mihăiţă, devin două personaje care respun, într-un mod cu totul nou, povestea din romanul care a marcat atâtea generații de cititori. Două personaje care refac, în mod miraculos, prin povești, întreaga imagine a unui roman dedicat universului uman dintr-un sat românesc, cu puțină vreme înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Povestea unui spaţiu aflat între lumi și a personajelor care populau universul celebrului roman al literaturii române revine la viață în viziunea lui Alexandru Dabija, regizorul care și-a pus amprenta creativă pe cele mai importante spectacole ale Teatrului ACT.

«Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are „casă la țară”. Nu prea știu cum e să fii mare scriitor când „intri în manuale”. Sau când breasla te tot propune la Premiul Nobel. Fiecare cultură cu mâncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la ACT o piesă cu țărani. Și uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvântul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile», declara regizorul Alexandru Dabija.

Spectacolul va avea loc la Craiova pe data de 7 octombrie, începând cu ora 19.00. Durează 75 de minute, fără pauză, iar un bilet costă 80 de lei.

„Lecția” lui Tudor Gheorghe despre frumusețea limbii române

După un turneu început în martie, în Republica Moldova, și încheiat în țară, la jumătatea lunii iunie, Tudor Gheorghe va face și la Craiova o pledoarie pentru păstrarea nealterată a limbii române. Intitulat „Lecția” – denumire simbolică –, spectacolul cuprinde texte excepţionale, poezii deosebite şi mult umor, aducând în centrul atenţiei adevăratul folclor românesc.

«Dicţionarul explicativ al limbii române dă cinci definiţii pentru cuvântul „lecţie”. Departe de a cădea în didacticism, spectacolul meu „Lecţia” are câte ceva din toate cele cinci definiţii. De la pledoaria pentru păstrarea curăţeniei limbii române la redescoperirea primelor manifestări literare prezentate cu umor, unele sub formula „ştiaţi că?”, de la candoarea exprimării poetice a iubirii, romantice sau erotice până la cea mai frumoasă poezie de dragoste şi până la cum ne-am pierdut vocalele din cuvinte sau despre ce n-ar trebui să uităm: să iubim. Iată câteva din temele pe care le vom dezbate în spectacolul „Lecția”», spune Tudor Gheorghe. La Craiova, îl puteți vedea luni, 13 octombrie, de la ora 19.00. Un bilet costă 75 de lei.

„Amor în farmacie”… cu Anca Țurcașiu și Dan Tudor

O comedie adaptată după cunoscutul dramaturg francez Eugene Labische – abil maestru al qui-pro-quo-urilor şi răsturnărilor de situaţii comice, totodată un acid critic al moravurilor –, spectacolul „Amor în farmacie” se va juca pe scena Teatrului Național din Craiova luni, 27 octombrie, de la ora 19.00. În distribuţie: Anca Ţurcaşiu, Liliana Pană, Dragoş Ionescu, Andrei Duban și Dan Tudor, acesta din urmă semnând și regia.

Un farmacist de provincie terorizat de o soţie aprigă şi geloasă, în cârdăşie cu colocatarul său, cu nevastă tânără şi atrăgătoare, cu o miraculoasă miere purgativ. Sosirea intempestivă din Canada a fostului pretendent la mâna soţiei doctorului, îndepărtat prin delaţiuni de actualul soţ, produce o sarabandă de încurcături, de situaţii comice neprevăzute, pe care publicul le descoperă şi le savurează cu plăcere. Iată, pe scurt, subiectul spectacolului, pentru a cărui reprezentație puteți achiziționa de pe-acum bilete la prețul de 50 de lei.