Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu: „Statele membre care se împotrivesc Cerului Unic European împovărează călătorii şi industria aviatică”

0
118
Marian-Jean Marinescu

Vicepreşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE), deputatul european Marian-Jean Marinescu, a participat la începutul acestei săptămâni la întâlnirea informală a miniştrilor de transport din statele UE pe tema „Cerului Unic European” desfăşurată la Vilnius, Lituania.

„Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că obstacolele sunt de natură politică şi socială şi nu tehnică”, a transmis Marian-Jean Marinescu din rolul de raportor al Parlamentului European pentru iniţiativa „Cerul Unic European”, vorbind despre ritmul lent de implementare a legislaţiei europene în domeniul aviatic. Deputatul PDL şi-a exprimat susţinerea faţă de propunerea Comisiei Europene pentru „Cerul Unic European” şi dezamăgirea faţă de atitudinea anumitor state membre, care în luările lor de poziţie nu reprezintă interesul cetăţeanului european.

«Comisia Europeană a propus o serie de măsuri prin care să contribuie la implementarea „Cerului Unic European”, măsuri care se traduc în economii de timp şi de combustibil, în emisii mai puţine, în scăderea costurilor operatorilor şi, astfel, în călătorii mai ieftine pentru cetăţeni. Din păcate, anumite state membre, după cum reiese din luările lor de poziţie, preferă să păstreze statu-quo-ul, administraţia actuală, iar acest lucru împovărează şi călătorii, şi industria», a spus Marian-Jean Marinescu.

Siguranţă sporită a traficului aerian

Vicepreşedintele PPE a remarcat şi iniţiativa miniştrilor reuniţi la Vilnius pentru a-şi lua un angajament ferm. «Este încurajator totuşi faptul că miniştrii reuniţi la Vilnius şi-au luat angajamentul de a contribui la realizarea principalelor obiective ale „Cerului Unic European”: o siguranţă sporită a traficului aerian, creşterea capacităţii spaţiului aerian, reducerea costurilor şi scăderea emisiilor, şi că şi transportatorii şi-au exprimat şi ei susţinerea», a adăugat Marian-Jean Marinescu. Din partea instituţiilor europene au mai participat la întâlnire comisarul european pentru Mobilitate şi Transport, Siim Kallas, preşedintele Grupului Angajatori al Comitetului Economic şi Social European, Jacek Krawczyk, precum şi reprezentanţi ai agenţiilor europene din domeniu: Eurocontrol şi EASA.