Teatrul Liric „Elena Teodorini” a stabilit, recent, componența juriului celei dintâi ediții a Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini”, care va fi organizat la Craiova în perioada 6-9 noiembrie a.c. Cinci directori generali și artistici ai unor teatre, opere și instituții de învățământ cu profil muzical din Italia, Germania și România, cărora li se alătură un regizor și un tenor din țara noastră, vor acorda celor mai buni soliști premii în bani, dar și în roluri pe scenele instituțiilor pe care le reprezintă. Deocamdată, nu există competitori, însă – spune managerul Liricului craiovean, Antoniu Zamfir –, ținând cont de experiența altor instituții, aceștia se vor înscrie cu două-trei săptămâni înainte de concurs.
Deschis cântăreţilor de operă din toate categoriile vocale
Concursul Internaţional de Canto „Elena Teodorini” va avea loc în cadrul ediției a XIII-a a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini” și este organizat de Teatrul Liric „Elena Teodorini”, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova și în parteneriat cu S.C. L&N Promotion S.R.L. Braşov. Competiția este deschisă cântăreţilor de operă de orice naţionalitate, aparţinând tuturor categoriilor vocale. Sunt admise voci feminine cu vârsta de maximum 36 de ani și voci masculine de maximum 38 de ani (împliniți până la data de 1 septembrie a.c.). Candidaţii trebuie să pregătească cinci arii din repertoriul liric universal al secolelor al XVIII-lea – al XX-lea, la libera lor alegere și să achite o taxă de participare de 80 de euro. De asemenea, își vor asigura pe propria cheltuială transportul, cazarea și întreținerea pe toată perioada desfășurării concursului.
Cei șapte membri ai juriului, aleși „pe sprânceană”
De curând, a fost stabilit și juriul competiției, însă „structura lui mai poate suferi modificări, în situația în care unii membri nu mai pot veni, dar avem variante de rezervă”, spune managerul Liricului craiovean, Antoniu Zamfir. În componența acestuia se regăsesc reprezentații unor importante teatre din Europa: Alberto Triola – director general Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Italia), Giampiero Sobrino – director artistic Arena di Verona (Italia) și Karen Stone – director Opera din Altenburg (Germania). Li se alătură Marius Budoiu – directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, și Gian Paolo Mazzoli – directorul Institutului Superior de Studii Muzicale „L. Boccherini” din Lucca-Toscana (Italia). De asemenea, din juriu mai fac parte regizorul Kurthy Andras – care va și pune în scenă, la Teatrul Liric din Craiova, opereta „Silvia” de Emmerich Kalman, cu premiera pe 15 mai 2014 – și tenorul Virgil Profeanu – solist al Operei din București, dar și al Liricului craiovean, în perioada 1998-2002.
Câștigătorii vor primi premii în bani, dar și în roluri
Cei mai buni concurenți vor fi premiați în cadrul Galei Laureaţilor, din 9 noiembrie, care va închide atât concursul, cât și Festivalul Internațional „Elena Teodorini”. Vor fi acordate Premiul I, în valoare de 2.000 de euro, Premiul al II-lea (1.000 de euro) și Premiul al III-lea (500 de euro), dar și premii speciale, care – spune conducerea Teatrului Liric din Craiova – le vor oferi unora dintre finalişti şansa de a apărea pe scene prestigioase. „Pe lângă premiile în bani cu siguranță vor mai exista și altele. Instituția noastră va oferi un premiu sau două în roluri, în spectacole din stagiunea următoare. Probabil și ceilalți membri ai juriului vor acorda asemenea premii, pentru că este o practică obișnuită la astfel de concursuri”, a declarat Antoniu Zamfir, adăugând cu biletele pentru spectacolul de gală, în care soliștii vor evolua cu acompaniament de orchestră, vor fi puse în vânzare la Agenția teatrului.
Competitorii, așteptați până pe 31 octombrie
Acum, că aproape toate detaliile privind organizarea au fost clarificate, Teatrul Liric „Elena Teodorini” așteaptă… competitori. Deocamdată, nici un solist nu s-a înscris la concurs, însă conducerea teatrului susține că, ținând cont de experiența altor instituții, aceștia o vor face cu două-trei săptămâni înainte de data-limită – 31 octombrie a.c. „Până acum au fost foarte multe contacte cu secretarii concursului, foarte multe întrebări și telefoane pentru lămuriri. Majoritatea concurenților – pentru a afla mai întâi cine e în juriu, câți competitori sunt – se va înscrie cam în ultimele două-trei săptămâni. Noi mai avem mai bine de o lună și jumătate până la debutul evenimentului și mizăm pe cel puțin 30-40 de înscriși”, a declarat Antoniu Zamfir.
Festivalul Internațional „Elena Teodorini” va deschide noua stagiune a Teatrului Liric „Elena Teodorini” și va fi dedicat aproape în exclusivitate operei lui Giuseppe Verdi, anul acesta aniversându-se bicentenarul nașterii compozitorului. Astfel, spectatorii vor putea (re)vedea celebrele opere „Trubadurul”, „Nabucco” şi „Bal mascat”, dar se vor bucura și de o premieră absolută pentru Craiova, pe data de 10 octombrie: „Otello”.