Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, la finalul discuţiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare privind majorarea de 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie. Ponta a precizat că, pentru şedinţa de Guvern din 26 august, se va pregăti atât OUG privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar, cât şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.
“Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, a spus Ponta, precizând că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate. Premierul a mai spus că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este în jurul sumei de 1 miliard 700 milioane lei. Ponta a menţionat că, pentru anul acesta, fondurile necesare sunt asigurate.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că aproximativ 224.000 de angajaţi din sistem ar urma să beneficieze de aceste majorări salariale, iar efortul bugetar va fi de aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an.
Bănicioiu: Salariile vor fi dublate până la începutul anului 2017
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, preconizează că salariile personalului din sistemul sanitar vor fi dublate până la începutul anului 2017, dacă vor fi respectate actualele negocieri, o prevedere în acest sens urmând a fi introdusă în Legea de salarizare unică, pregătită de Ministerul Muncii. “Este o mărire substanţială (a salariului cu 25% de la 1 octombrie – n.r.) şi trebuie continuată cu ce discutăm despre statutul medicului, nu numai profesional, cât şi despre statutul medicului în societate. Toată această discuţie trebuie susţinută de clasa politică. Lucrurile au fost posibile după o serie de măsuri implementate, vorbim aici de cardul electronic de asigurări de sănătate, şi pot fi asumate de toate guvernele viitoare, cu o singură condiţie: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu. Ca să înţelegeţi de ce poate mult timp s-a amânat şi de ce nu s-a ajuns la aceste măriri mai devreme”, a afirmat Nicolae Bănicioiu, ieri, la Palatul Victoria, după ce a participat la o discuţie despre salariile din sistemul sanitar cu premierul Victor şi reprezentanţii sindicatelor.
Potrivit lui Bănicioiu, după majorarea salarială de 25% de la 1 octombrie, urmează ca în legea bugetului de stat pe anul următor să fie prevăzute sume şi pentru a doua tranşă de creştere. “În proiectul de buget pe 2016 vor fi în plus alte 25 de procente. Vom vedea exact luna în care intră în plată în 2016. Majorarea va fi de aproape 60% (primele două tranşe – n.r.)”, a precizat ministrul.
El a explicat că majorarea salarială în sistem va fi finanţată din economiile obţinute în urma introducerii cardului de sănătate. “Iar o parte sunt consecinţele actualizării preţului la medicamente. Prin aceste măsuri am prins doar o parte din anul 2015, n-am prins anul în totalitate. În 2016, cardul va fi funcţional tot anul, bănuiesc că nu va veni nimeni să spună că preţurile medicamentelor trebuie să se dubleze… Gestiunea fondurilor din sistemul de sănătate trebuie să continue principiile stabilite în 2014 şi 2015 şi consumurile trebuie ţinute în aceleaşi limite”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
Bănicioiu a vorbit, totodată, despre nemulţumirile manifestate în sistemul sanitar faţă de o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conform căreia medicii din spitalele de stat nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi deoarece au statut de funcţionar public. “Posibilitatea, dreptul pacientului de a-şi exprima recunoştinţa, dacă tot ştim că există, nu trebuie să ne mai facem că nu există sau că nu ştim. Dăm ipocrizia la o parte şi trebuie să reglementăm. Nu poate exista absolut nimic în secolul nostru fără să existe chitanţă, iar medicii să ştiţi că nu asta e problema lor. Cer, de fapt, decenţă în salarizare, ceea ce încercăm să oferim, şi o reglare foarte clară a statutului”, a subliniat Nicolae Bănicioiu.