Numărul lucrătorilor români şi bulgari din Marea Britanie a atins un nivel record

0
355

Numărul lucrătorilor români şi bulgari din Marea Britanie a atins un nou nivel record, după ce la începutul anului au fost ridicate toate restricţiile pe piaţa muncii britanice pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, relata „The Telegraph”. Astfel, datele publicate de Biroul naţional de statistică din Marea Britanie arată că în această ţară erau 153.000 de români şi bulgari care lucrau în al doilea trimestru al acestui an, cu 13.000 mai mulţi (sau 9%) faţă de perioada similară a anului trecut. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, în al doilea trimestru din 2014 erau cu 47% mai mulţi români şi bulgari care lucrau în Marea Britanie, iar dacă se ia ca referinţă perioada similară din 2011, creşterea este de 59%.

MigrationWatch, care susţine impunerea unor controale mai severe asupra imigranţilor din Marea Britanie, a estimat că 50.000 de români şi bulgari vor sosi anual pe teritoriul britanic în următorii cinci ani. Potrivit „The Telegraph”, nu este clar dacă datele statistice publicate ieri au fost influenţate de evoluţiile normale implicate de sezonul agricol, când imigranţi cu slabă calificare pot veni pentru a lucra la fermele din Marea Britanie.

Un raport publicat în februarie de Observatorul pentru migraţie de la Universitatea Oxford menţiona că 6 din 10 imigranţi români şi bulgari ce trăiau anul trecut în Marea Britanie au susţinut că sunt liber-profesionişti (faţă de o proporţie de 14% în rândul cetăţenilor britanici), ceea ce le permitea să aibă acces la sistemul de ajutoare sociale britanic.

Numărul imigranţilor în Olanda a crescut cu 8.600 în prima jumătate a acestui an, până la 76.000, cel mai mare grup de imigranţi provenind din Polonia (peste 100.000 de persoane), iar numărul românilor s-a dublat şi a ajuns la 2.300 în aceeaşi perioadă, relatează site-ul DutchNews.nl. Potrivit acestor date, prezentate ieri de Biroul Central de Statistică (CBS), numărul persoanelor care pleacă din Olanda a rămas stabil, la 64.000 de persoane, imigraţia netă fiind de 12.000 de persoane. Cei mai mulţi dintre polonezi (70%) vin în Olanda la muncă, în principal în domeniile construcţiilor şi agriculturii. Aproximativ jumătate dintre ei stau în Olanda aproximativ zece ani, după care pleacă, potrivit CBS. Numărul imigranţilor bulgari a rămas stabil, la aproximativ 2.000 de persoane, potrivit aceleiaşi surse.

Şi numărul cetăţenilor români care lucrează în Malta a crescut, cu 22%, în ultimul an, de la 430 la începutul anului trecut la 522 în prezent, şi cu 91% începând din 2008, când doar 274 de români lucrau în insula mediteraneană, relata marţi publicaţia „Malta Today”, care citează un studiu prezentat recent în parlamentul maltez.

În acelaşi timp, bulgarii formează a treia cea mai numeroasă comunitate de lucrători din alte state UE care vin în Malta, numărul lor sporind de la 617 în 2008 la 859 în prezent, iar numărul cetăţenilor ungari ce muncesc în Malta a sporit cu 375% în aceeaşi perioadă, de la 136 în 2008 la 645 în prezent. Piaţa forţei de muncă din Malta atrage mai mulţi spanioli şi italieni (ale căror ţări de origine au fost grav afectate de criza economică) şi mai puţini germani, conform studiului citat.