Autorităţile sanitare, în alertă din cauza Ebola

0
330

Epidemia de Ebola din vestul Africii, dar mai ales temerile existente în legătură cu o posibilă răspândire a virusului şi în ţările europene au pus în alertă autorităţile medicale din România. Ministerul Sănătăţii, dar şi direcţiile de sănătate publică, inclusiv cea a judeţului Dolj, monitorizează situaţia. Au fost deja transmise către Unităţile de Primiri Urgenţe date privind simptomatologia afecţiunii pentru creşterea gradului de vigilenţă. De asemenea, s-au transmis informări şi către Poliţia de Frontieră. În prezent, România nu are linii aeriene directe cu state din Africa de Vest, ca urmare pasagerii din aceste direcţii ajung pe alte aeroporturi unde se efectuează controale.

În aceste condiţii, dacă nu reprezintă o urgenţă maximă, toate deplasările şi călătoriile în ţările afectate de virusul Ebola ar trebui amânate sau anulate. În cazul în care ajung în vestul Africii, călătorii au fost avertizaţi să evite contactul direct cu sânge sau alte fluide provenind de la persoanele afectate sau obiecte folosite de aceste persoane şi care ar putea fi contaminate. Cei care se întorc din ariile afectate şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să menţioneze călătoria recentă pentru a atenţiona medicul. Doctorii sunt sfătuiţi să ia în considerare posibilitatea unei EVD la persoanele care prezintă simptome compatibile reîntoarse din aceste zone.

Deplasările spre ţările afectate de Ebola ar trebui anulate

Autorităţile din Arabia Saudită au făcut deja anunţul că nu vor elibera viza de călătorie pentru pelerinajul de la Mecca (Haji), din luna octombrie, persoanelor din ţările afectate de Ebola. Această măsură se va extinde şi pentru ţările care vor fi ulterior afectate de Ebola.

Călătorilor care se întorc din zonele afectate li se recomandă „auto-monitorizare” sau se vor adresa serviciilor medicale în cazul apariţiei de simptome (auto-raportare) în scopul prevenirii răspândirii bolii. De asemenea, personalul medical se va asigura că regulile de control ale infecţiei sunt respectate cu stricteţe chiar şi în caz de oboseală şi lipsă de atenţie. Riscul de infectare a celor care manipulează bagajele este foarte limitat, contaminarea fiind posibilă numai în cazul persoanelor bolnave care împrăştie secreţii pe bagaje, dar acest lucru va fi prevenit prin interzicerea îmbarcării persoanelor care prezintă semne de boală la „examinarea de la ieşire”.

În cazul identificării unui bolnav în timpul zborului, personalul de la sol va fi informat înainte de aterizare, iar bagajele respective vor fi manipulate cu echipament de protecţie. Pentru aceste cazuri vor fi aplicate şi respectate regulile din ghidul RAGIDA pentru bolile posibil transmise în aeronave privind curăţarea scaunului, a toaletei, precum şi monitorizarea contacţilor.

Personalul medical, cel mai expus

Personalul medical a fost mereu infectat în timpul tratării pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu Ebola. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a faptului că nu au fost respectate precauţiunile de control a infecţiei în timpul contactului apropiat cu pacienţii. Personalul de îngrijire medicală se poate infecta în timpul contactului apropiat cu pacienţii infectaţi, materialele contaminate din spital şi deşeurile medicale. Riscul de infecţie poate fi semnificativ redus prin respectarea protocoalelor şi precauţiunilor de control a infecţiei. În plus, faţă de măsurile de precauţie standard de îngrijire a sănătăţii, personalul medical trebuie să aplice cu stricteţe măsurile recomandate de control al infecţiei pentru a evita expunerea la sânge infectat, fluide, sau medii sau obiecte contaminate – cum ar fi acele folosite. Ei ar trebui să utilizeze echipamentul individual de protecţie, cum ar fi halate individuale, mănuşi, măşti şi ochelari de protecţie sau măşti. Nu ar trebui să reutilizeze echipamentele sau îmbrăcămintea de protecţie, cu excepţia cazului în care au fost dezinfectate corespunzător. Aceştia ar trebui să îşi schimbe mănuşile pentru fiecare pacient suspectat de a avea Ebola. Procedurile invazive, care pot expune medicii, asistente medicale şi alt personal la infecţie ar trebui să se desfăşoare în condiţii stricte de siguranţă.